Ztrátový Důl Paskov zlepšil výsledky, těžba by mohla pokračovat

Důl Paskov

Důl Paskov Zdroj: OKD

Těžební společnost OKD zvažuje, že v Dole Paskov bude těžit i po roce 2017. Musely by ale pokračovat dobré výsledky, jaké důl vykazuje letos. Oznámil to moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) po jednání regionální tripartity, na které aktuální situaci prezentovali zástupci OKD. Podle firmy je nutné v dole dál snižovat náklady a zvyšovat efektivitu provozu, aby dál těžil.

V roce 2013 společnost OKD oznámila, že prodělečný Důl Paskov zavře. Stát se ale s majitelem OKD, společností New World Resources, dohodl, že těžba v tomto dole bude pokračovat do konce roku 2017 a vláda za to zaplatí 600 milionů korun na sociální programy pro horníky.

„Pokud budou výsledky takové, jaké jsou v letošním roce, tak reálně zvažují, že neukončí těžbu v roce 2017. Ukážou to čísla dalších let,“ řekl Novák.

Důl je stále ztrátový

V dole se prý podařilo výrazně zvýšit efektivitu a snížit náklady na vytěženou tunu uhlí zhruba o 30 procent, na 300 korun. „Dosavadní výsledky jsou pozitivní, ale vzhledem k nízkým cenám uhlí důl nadále generuje ztrátu. Proto je nutné v úsilí pokračovat a snižovat náklady a zvyšovat efektivitu provozu, aby mohl důl fungovat i po roce 2017,“ řekl mluvčí OKD Marek Síbrt.

V loňském roce podle něj závod vytěžil 862 tisíc tun uhlí, což bylo mírně nad plán. Letošní plán počítá s těžbou 820 tisíc tun uhlí. „Po přípravě nových kapacit a nižší těžbě na počátku roku se v březnu podařilo v závodě vytěžit rekordní množství uhlí, 90 tisíc tun. Dobré výsledky v těžbě i ražbách pokračovaly i v dubnu,“ uvedl Síbrt.

Akcie NWR, mateřské firmy OKD, zaznamenaly velký pád:Graf 1. 6. 2015.Graf 1. 6. 2015. | vagaday@mf.cz

Podle vládního zmocněnce pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Jiřího Ciencialy firma udělala v Dole Paskov velký kus restrukturalizační práce. „Myslím si, že jestli se bude trochu lépe vyvíjet i cena uhlí, které se dováží do České republiky, a ty náklady budou dál redukovány z hlediska racionalizace a úspor, tak má Důl Paskov, myslím, reálné naděje, aby ve své těžbě a ve své práci pokračoval,“ dodal Cienciala.

Na dnešním jednání tripartity se hovořilo i o společnosti Vítkovice Steel, která ke 30. září zavře svou ocelárnu. Hejtman řekl, že na úřadu práce by potenciálně mohlo skončit méně než 200 lidí ze 300 zaměstnanců, kteří v ocelárně pracují. Někteří pracovníci našli uplatnění v dalších provozech společnosti Vítkovice Steel, další by mohli získat zaměstnání v jiných ocelářských firmách v regionu.