Ztrátový Seat výrazně omezí výrobu, o jeho vozy není zájem

Seat

Seat Zdroj: Jaroslav Matejka

Seat, černá ovce automobilového koncernu VW má další problém. Automobilku drtí propad zájmu o její vozy a řadu zaměstnanců čeká nucené volno.

Španělská automobilka Seat plánuje kvůli obtížné situaci na automobilových trzích v Evropě omezení výroby. Část zaměstnanců v závodech automobilky si bude muset od září do prosince vybírat nucené volno. Seat, který je stejně jako česká Škoda Auto součástí skupiny Volkswagen, o tom informoval ve svém prohlášení.

Od září do prosince bude muset každý den zůstat doma 571 zaměstnanců ze závodů ve městech Martorell a Barcelona. Automobilka rovněž na 16 dní zastaví výrobu na jedné ze svých montážní linek, což se dotkne asi 2800 zaměstnanců. V příštím roce pak plánuje zastavit výrobu na další lince na 35 dní, kdy nebude práce zhruba pro 3800 zaměstnanců.

Rozhodnou odbory

Seat, stejně jako další automobilky, trápí propad poptávky po autech v Evropě, zvláště v jižní části. V červnu prodej aut ve Španělsku klesl meziročně o 0,7 procenta. Nové kroky mají automobilce pomoci lépe se vyrovnat s propadem, aniž by musela propouštět. Svůj návrh předložila odborovým svazům a regionální vládě Katalánska, které mají 15 dní na to, aby se k němu vyjádřily.

Španělská automobilka je považována za problémové dítě koncernu Volkswagen. Firma se potýká se ztrátou, i když se jí loni podařilo snížit čistou ztrátu na polovinu, na 30 milionů eur. Za posledních pět let firma vykázala celkovou ztrátu přesahující jednu miliardu eur, napsala agentura DPA.

Seat patří mezi největší zaměstnavatele ve Španělsku. Na konci loňského roku měl podle svých internetových stránek 11 500 zaměstnanců.