Průmysl se trápí nejvíc za tři roky

železárny

železárny Zdroj: profimedia.cz

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v květnu zhoršily. Index nákupních manažerů (PMI) klesl na 47,6 bodu z dubnových 49,7 bodu. Aktuální údaje vypovídají o největším celkovém zhoršení podnikatelských podmínek ve výrobním sektoru od srpna roku 2009, oznámila společnost Markit Economics. V indexu je předělem mezi růstem a poklesem aktivity hranice 50 bodů.

„Období recese se tedy v české ekonomice dále prodlužuje. Dosud zveřejněná květnová čísla nedávají sebemenší signál stabilizace, spíš naopak. Za dané situace je čím dál pravděpodobnější, že ČNB tento měsíc dále sníží svou základní sazbu,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Propad průmyslové výroby nabírá podle něj na obrátkách v celé Evropě a Česko nemůže zůstat stranou. Sobíšek zároveň uvedl, že by tak bylo nyní nemístným optimismem předpokládat stabilizaci HDP v letošním druhém čtvrtletí.

Výkonnost se podle Markit Economics snížila ve čtyřech z pěti složek hlavního indexu, na předchozí úrovni zůstaly pouze dodací lhůty dodavatelů. Objem nových zakázek podle indexu klesl nejrychlejším tempem za bezmála tři roky, výroba stagnovala a firmy propouštěly. Objem nových exportních zakázek klesá již sedmý měsíc za sebou, a to nejrychlejším tempem od července roku 2009.

„Nejnovější informace potvrzují naše očekávání, že minimálně v první polovině letošního roku nedojde v průmyslu k zásadnímu obratu a zlepšení situace. Nehledě na úspěchy některých firem a mírné oživování vybraných odvětví není celková situace zatím příznivá,“ uvedl mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn.

Zároveň ale upozornil, že průzkumu svazu nepotvrzují výrazný trend zesilování propouštění. „Podle našich zjištění podniky očekávaly určitou redukci počtu pracovníků v první polovině tohoto roku, nikterak však dramatickou, pohybující se řádově kolem jednoho procenta. Ve druhé polovině roku předpokládají již mírnější trend propouštění,“ dodal.

Naopak prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš řekl, že firmy musejí propouštět kvalifikované pracovníky, pro které nemají práci. „Pokud bude vláda nadále pokračovat ve své politice škrtů, dopady do zaměstnanosti jsou zřejmé. Bude pokračovat trend snižování počtu pracovníků v celém odvětví stavebnictví,“ řekl.

Prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček upozornil, že největší problém v průmyslu je trvalý pokles stavební výroby. „Několik let za sebou téměř desetiprocentní pokles stavebnictví je hrozba mimořádného formátu, která může ovlivnit desítky dalších oborů, velké korporace, investory, malé a střední firmy a v konečném důsledku i konečné spotřebitele,“ uvedl.

„Po oživení, které jsme zažili od loňského listopadu po březen tohoto roku, se výhled výrobního sektoru výrazně zhoršil. Očekáváme, že centrální banka zareaguje na toto zhoršení dalším uvolněním monetární politiky,“ uvedla ekonomka pro střední a východní Evropu u HSBC Agata Urbanska.

Markit je společnost, která poskytuje finanční informační služby. Má přes 1200 zaměstnanců v Evropě, Severní Americe a oblasti Asie a Pacifiku. Jejich služeb využívá více než 1500 finančních institucí.