Průmyslová aktivita eurozóny roste nejrychleji za 19 měsíců

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Aktivita ve zpracovatelském průmyslu eurozóny rostla v listopadu opět o něco rychlejším tempem. Její index se dostal na nejvyšší úroveň za 19 měsíců, tempo růstu ale zůstává skromné. Vyplývá to z výsledků anket u nákupních manažerů evropských firem, které zveřejnila agentura Markit.

Index nákupních manažerů v průmyslu stoupl v listopadu o půl bodu na 52,8 bodu. Nad hranicí 50 bodů, která odděluje růst a pokles v sektoru, je už tento ukazatel více než dva roky.

Složka produkce vzrostla na osmnáctiměsíční maximum 54 bodů. Index vývozních zakázek rostl nejrychleji za šest měsíců, index výstupních cen ale zůstal třetí měsíc pod 50 body.

„Růst v sektoru je nadále skromný, ceny klesají a produkce je stále asi deset procent pod předkrizovým maximem. To připravuje půdu pro to, aby Evropská centrální banka (ECB) na nadcházejícím zasedání posílila stimulaci ekonomiky,“ uvedl podle agentury Reuters hlavní ekonom Markit Chris Williamson. Analytici předpokládají, že bankovní rada ECB ve čtvrtek přikročí k dalšímu uvolnění měnové politiky.