Raiffeisenbank koupila 100 procent akcií Equa Bank od fondu AnaCap

Raiffeisenbank koupila sto procent akcií Equa bank od fondu AnaCap Financial Partners. Cenu transakce, kterou ještě musí schválit regulační orgány, společnosti nezveřejnily.

Raiffeisenbank koupila sto procent akcií Equa bank od fondu AnaCap Financial Partners. Cenu transakce, kterou ještě musí schválit regulační orgány, společnosti nezveřejnily. Zdroj: profimedia.cz

Equa bank mění majitele. Finanční ústav se zaměřuje na spotřebitelské úvěry a obsluhuje téměř půl milionu zákazníků.
„Koupě Equa bank je plně v souladu s naší strategií. Česká republika je jedním z klíčových trhů, kde je RBI rozhodnutá dále růst,“ říká Igor Vida, šéf Raiffeisenbank.
3
Fotogalerie

Skupina Raiffeisenbank International (RBI) koupila sto procent akcií Equa bank od fondu AnaCap Financial Partners. Úspěšné uzavření transakce podléhá schválení regulačními orgány. Raiffeisenbank to dnes sdělila ČTK. Cenu transakce nezveřejnila.

„Koupě Equa bank je plně v souladu s naší strategií. Česká republika je jedním z klíčových trhů, kde je RBI rozhodnutá dále růst. Vedení Raiffeisenbank má silnou podporu akcionářů ve všech aktivitách souvisejících s její expanzí na českém trhu,“ uvedl generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida.

Dokončení transakce je plánováno na konec druhého čtvrtletí tohoto roku v závislosti na schválení regulačních orgánů. V případě úspěšného dokončení transakce se plánuje sloučení Equa bank s Raiffeisenbank. „Z pohledu našich akcionářů je prodej skupiny Equa velmi úspěšným završením více než desetiletého investičního projektu v ČR,“ uvedla Equa bank.

„Během krátké doby byla ohlášena další fúze na českém bankovním trhu,“ řekl ČTK analytik Capitallinked.com Radim Dohnal s poukazem na nabídku PPF Monetě na spojení s jejími společnostmi Air Bank, Homecredit CR a SK a značky Zonky. Odpovídá to podle něj strategii v celém vyspělém světě, podle které konsolidace bank a finančních skupin je jedinou cestou, jak obstát v náročném regulačním prostředí a uhájit svoje postavení proti fintech společnostem. „Budeme sledovat další nákupy či prodeje, zvláště menších bank,“ dodal.

Equa bank se zaměřuje, kromě jiného, na spotřebitelské úvěry a obsluhuje téměř 480 tisíc zákazníků. Navrhovaná akvizice je součástí strategie RBI rozšiřovat svou působnost na vybraných klíčových trzích. Ke konci roku 2020 byla celková aktiva Equa bank 2,8 miliardy eur, tedy asi 72 miliard korun. Za stejné období vykázala Raiffeisenbank aktiva 15,7 miliardy eur, zhruba 405 miliard korun.

Raiffeisenbank, která patří mezi pět největších tuzemských bank, poskytuje v Česku bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International. Raiffeisenbank loni klesl čistý zisk meziročně o 49 procent na 2,14 miliardy korun. Důvodem byla pandemie koronaviru.

Equa bank v roce 2020 z téhož důvodu meziročně klesl konsolidovaný čistý zisk o 55 procent na 182 milionů korun. Equa bank patří mezi menší banky. Na český trh vstoupila v roce 2011 poté, co společnost Equa Group Limited převzala Banco Popolare ČR. Equa Group byla dosud ve vlastnictví fondů, které spravuje britská společnost AnaCap Financial Partners LLP.