Ranní check: AI se cvičila na českých umělcích, hackeři obrali bankovní klienty o stamiliony

Dobré ráno! Je 5. den roku, svátek mají Dalimil a Dalimila. V tento den v roce 1914 automobilka Ford Motor Company zavedla v USA osmihodinovou pracovní dobu.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin. 

✅ Kupka, Medek nebo Čapek. Umělá inteligence Midjourney trénovala na českých umělcích

Model umělé inteligence Midjourney, který umí na základě textového příkazu vygenerovat obrázek na míru, stále udivuje svět svou pokročilostí. Umělci z něj ale nadšení nejsou, protože pro získání svých aktuálních schopností „umělá inteligence“ použila autorské práce některých z nich. Nyní vyšla najevo konkrétní jména téměř pěti tisíců světových umělců. Minimálně dvě desítky z nich pocházejí z Česka nebo Slovenska.

✅ Kyberpodvodníci loni vytáhli z klientů českých bank stamiliony korun

Desítky tisíc podvedených, kteří přišli skoro o miliardu, takový je podle agregovaných dat České bankovní asociace výsledek útoků kyberpodvodníků na klienty tuzemských bank, a to jen za první tři čtvrtletí roku 2023. Co dělají finanční domy pro osvětu mezi zákazníky a ochranu jejich financí?

✅ Vítek prodává za miliardu budovu se slavným úhořem Pepíkem III.

Zatímco na konci minulé dekády miliardář Radovan Vítek skupoval za levné peníze z výhodných emisí dluhopisů obrovské množství nemovitostí, nyní pro změnu jeho skupina CPI Property Group ve velkém prodává. Poté, co se ke konci prosince zbavila části podílu v rakouské realitní společnosti Immofinanz, stojí před podpisem dalšího miliardového obchodu.

✅ Tisíce dronů na Ukrajinu chce poslat spolek, který podpořilo vedení armády i známý investor

Spolek Skupina D, který založil herec Ondřej Vetchý, bezpečnostní analytik Milan Mikulecký, bratři Mikuláš a Martin Kroupa z neziskové organizace Post Bellum a investor Jan Veverka, chce ukrajinským silám poslat alespoň 10 tisíc dronů. Vyhlásil proto sbírku, na kterou Češi během několika málo dnů poslali přes 14 milionů korun.

Stane se dnes:

  • Svazu dovozců automobilů představí výsledky českého automobilového trhu za loňský rok. 
  • Eurostat zveřejní rychlý odhad prosincového vývoje inflace v eurozóně. Ekonomové očekávají, že míra inflace z listopadové hodnoty 2,4 procenta zesílí a vrátí se k třem procentům.
  • Česká národní banka zveřejní záznam z posledního měnověpolitického jednání bankovní rady, na kterém poprvé za rok a půl rozhodla o snížení sazeb.