Ranní check: Microsoft se spojí s umělou inteligencí, Degiro stoplo investorům nákupy

Microsoft do svého kancelářského balíku zapojí umělou inteligenci.

Microsoft do svého kancelářského balíku zapojí umělou inteligenci. Zdroj: Reuters

  • Broker Degiro pozastavil českým investorům nákupy řady ETF
  • Microsoft do svého kancelářského balíku zapojí umělou inteligenci
  • Škodu Auto stál odchod z Ruska 17 miliard
  • Evropská unie odpovídá na superpobídky z USA

Dobré ráno! Je 76. den roku, svátek má Vlastimil. V tento den v roce 2011 Rada bezpečnosti OSN vyhlásila bezletovou zónu nad Libyí.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin. 

✅ Nizozemský broker Degiro pozastavil českým investorům nákupy řady ETF

Populární brokerská platforma Degiro znenadání zastavila českým klientům možnost investovat do řady burzovně obchodovaných fondů, které jsou známé pod zkratkou ETF (exchange traded funds). Jako důvod nizozemská firma uvádí regulace Evropské unie, konkrétně povinnost mít k nabízeným fondům dokumentaci týkající se sdělení klíčových informací v češtině, takzvané Key Information Documents (KID). České investory tato překvapivá informace, která přišla bez předchozího varování či upozornění, zaskočila.

✅ Microsoft pozvedne svůj kancelářský balík pomocí umělé inteligence

Microsoft ve čtvrtek oznámil, že do svého kancelářského balíku Microsoft 365 zapojí stejnou umělou inteligenci, která pohání přelomového nového chatbota GPT-4 společnosti OpenAI. Uživatelé Outlooku, Excelu, PowerPointu a Wordu tak budou brzo moci využívat pomocníka, o kterém Microsoft mluví jako o "kopilotovi". A bude samozřejmě podstatně vyvinutější než nechvalně proslulá mluvící kancelářská svorka z devadesátých let. Umělá inteligence bude umět třeba přepisovat poznámky během volání přes Skype, sumarizovat dlouhé e-maily nebo měnit dokument Word v powerpointovou prezentaci.

✅ Škodu Auto stál odchod z Ruska 17 miliard, finišuje jednání o prodeji tamních závodů

Škoda Auto kvůli ukončení obchodních aktivit v Rusku loni přišla o téměř 700 milionů eur, tedy asi 17 miliard korun. Automobilka jedná o prodeji závodů i prodejní sítě v zemi. Nyní je v závěrečné fázi jednání s nejmenovaným zájemcem, řekl na výroční tiskové konferenci šéf automobilky Klaus Zellmer.

✅ Evropská unie odpovídá na superpobídky z USA. Zapomněla ale na jádro, diví se experti

Evropská komise ve čtvrtek zveřejnila dva klíčové návrhy na podporu zelené ekonomiky – zákon o kritických surovinách (Critical Raw Materials Act) a zákon o klimaticky neutrálním průmyslu (Net-Zero Industry Act). Ty mají zajistit Evropské unii větší soběstačnost a posílit její konkurenceschopnost v reakci na masivní zelené subvence americké vlády.

Stane se dnes:

  • Ruská centrální banka oznámí výsledek zasedání k měnové politice
  • Krajský soud v Praze pokračuje v projednávání údajně zmanipulované insolvence společnosti Via Chem Group
  • Proběhne tisková konference nazvaná Kam směřuje cestovní ruch v Česku a na Slovensku
  • Nový český prezident Petr Pavel končí dvoudenní návštěvu Polska