Ranní check: Modul Jeffa Bezose poletí na Měsíc. Trhavinu Semtex zastínila konkurence

Zakladatel e-commerce firmy Amazon a vesmírné společnosti Blue Origin Jeff Bezos

Zakladatel e-commerce firmy Amazon a vesmírné společnosti Blue Origin Jeff Bezos Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 141. den v roce. Svátek mají Emil, Rita a Emilián. V tento den v roce 1945 vyšlo první číslo Svobodných novin, které po zákazu Lidových novin založil Eduard Bass a stal se jejich šéfredaktorem.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy uplynulého víkendu.

Semtex zastínila konkurenční trhavina. Na Ukrajinu ji dodá český zbrojař STV Group

Jednomu z ikonických a ve světě obávaných českých výrobků, plastické trhavině Semtex, vyrostla zdatná konkurence. Podobnou víceúčelovou trhavinu pro ozbrojené složky i civilní využití třeba ve stavebnictví při demolicích vyvinula a vyrábí pod názvem Black Dough česká zbrojařská společnost STV Group. Nyní uspěla na Ukrajině, jíž prostřednictvím občanské iniciativy Dárek pro Putina dodá deset tun této látky.

Vesmírné závody pokračují. Po lodi Elona Muska poletí na Měsíc i modul Jeffa Bezose

Společnost Blue Origin podnikatele a zakladatele firmy Amazon Jeffa Bezose se dočkala vysněné zakázky od amerického Národního úřadu pro letectví (NASA). Za zhruba 3,4 miliardy dolarů, v přepočtu 75 miliard korun, má postavit lunární modul, který poslouží k přistání na Měsíci. NASA chce tímto krokem zvýšit konkurenci ve vesmírném průmyslu.

Apple dokončuje nový produkt. Brýle pro virtuální realitu zřejmě představí už v červnu

Už za 16 dní vypukne konference WWDC, která může patřit k těm nejsledovanějším za poslední roky. Americká technologická společnost Apple se na ní totiž s největší pravděpodobností chystá odhalit nový produkt, a to brýle pro virtuální a rozšířenou realitu. Analytici očekávají, že headset bude v porovnání s konkurenčními značkami výkonnější, zároveň ale i dražší.

Akcie výrobce dronů Primoco UAV na pražské burze září. Letos už vynesly sedmdesát procent

Hvězdou pražského burzovního parketu se letos staly akcie výrobce bezpilotních letadel Primoco UAV. Od začátku roku jejich cena vyletěla o 70 procent. Kurz akcií a do té doby spíše stagnující byznys firmy z pražského Radotína nakoplo agresivní chování Ruska a s tím související plány evropských vlád razantně zvýšit výdaje na zbrojení.

✅ Rok v krizi. Na zadluženou Srí Lanku se vracejí turisté, Čedok v prosinci spustí přímou linku

Oblíbená turistická destinace se už rok nachází v platební neschopnosti a podle prezidenta Ranila Wickremesingheho se ještě další tři roky z bankrotu nedostane. Nejviditelnější problémy však Srí Lanku již zřejmě opustily. Protesty v ulicích utichly, země se dočkala záchranného balíčku a pomalu se vracejí turisté, hlavní zdroj příjmů ostrovního státu.

 

 

Stane se dnes:

  • Ministerstvo financí odešle do připomínkového řízení návrh tzv. konsolidačního balíčku.
  • Očekává se, že zadlužená maloobchodní společnost Casino jmenuje smírce kvůli vyjednávání s věřiteli. Druhým největším akcionářem této francouzské firmy je český miliardář Daniel Křetínský.