Apple dokončuje nový produkt. Brýle pro virtuální realitu zřejmě představí už v červnu

Nástřel možné podoby budoucích brýlí pro virtuální realitu od firmy Apple. Designérem je Antonio DeRosa

Nástřel možné podoby budoucích brýlí pro virtuální realitu od firmy Apple. Designérem je Antonio DeRosa Zdroj: Antonio DeRosa (via wccftech)

Další koncept možné podoby brýlí, opět od designéra Antonia DeRosy
2
Fotogalerie

Už za 16 dní vypukne konference WWDC, která může patřit k těm nejsledovanějším za poslední roky. Americká technologická společnost Apple se na ní totiž s největší pravděpodobností chystá odhalit nový produkt, a to brýle pro virtuální a rozšířenou realitu. Analytici očekávají, že headset bude v porovnání s konkurenčními značkami výkonnější, zároveň ale i dražší.

Spekulace na téma náhlavní soupravy s logem nakousnutého jablka proudí internetem už několik let. Tentokrát ale indicie naznačují, že čas pro virtuální realitu podle Applu skutečně dozrál. Nic na tom už zřejmě nezmění ani údajné nářky některých zaměstnanců a vývojářů firmy, kteří by uvedení produktu přece jen ještě chvilku pozdrželi, aby ho mohli dovyvinout. 

Video placeholde

Steve Jobs představuje první iPhone v roce 2007 • MobilMania.cz

Servery, které se novinkám od firmy Applu věnují, se shodují, že zařízení má stát tři tisíce dolarů a bude využívat externí akumulátor připojený k pasu, aby samotné brýle byly lehčí. Samotná konstrukce má podle serveru Wall Street Journal připomínat lyžařské brýle.

Víc informací, na kterých by panovala všeobecná shoda, zatím neexistuje. Pravděpodobné ale také je, že zaměření bude totožné jako u konkurence, tedy hraní her, případně virtuální pracovní komunikace na dálku. Někteří analytici pak očekávají, nebo spíše doufají, že Apple představí i trumfy v podobě zcela nových aplikací.

Byť ještě žádné oficiální recenze nejsou, je zřejmé, že někteří vyvolení se už k novince přece jen dostali. „Brýle od Applu jsou skutečně dobré,“ uvedl například na Twitteru Palmer Luckey, zakladatel společnosti Oculus, která patří k předním výrobcům headsetů. Další komentář bohužel nepřidal. Zda je vyzkoušel na vlastní oči, nebo jen hodnotí spekulace trhu, tak není z tweetu zřejmé. Lze ale předpokládat, že buď si brýle skutečně osahal, anebo má alespoň více informací, než kolik prosáklo na veřejnost.

Mezi přední značky brýlí pro virtuální realitu patří v současnosti Oculus ze stáje Meta Marka Zuckerberga, PlayStation VR od Sony, nebo například HTC. Nejvýkonnější brýle jsou však dnes od společnosti Pimax a české firmy Vrgineers. Hlavně druhá jmenová však se svými brýlemi Xtal míří na firemní klientelu, zejména na výcvik letců. Ceny nejvýkonnějších Xtal brýlí jsou také násobně vyšší než ty zaměřené na běžné zákazníky, konkrétně zhruba 250 tisíc korun.