Ranní check: Muskovu loď Starship čeká první pokus o orbitální let, boj o vedení ČT vrcholí

Vizualizace letu lodi Starship

Vizualizace letu lodi Starship Zdroj: Foto: SpaceX, dearMoon, ČTK/M. Krumphanzl, Reuters

Vesmírná loď Starship a raketa Super Heavy
2
Fotogalerie

Dobré ráno! Dnes je 17. dubna a svátek má Rudolf. Přečtěte si zajímavosti z uplynulého týdne a seznam těch nejdůležitějších událostí, které vás dnes čekají.

OpenAI musí být transparentnější. Zakázat ChatGPT ale nedává smysl, míní české firmy

V evropských zemích se čím dál intenzivněji diskutuje o rizicích spojených s používáním chatbota ChatGPT americké společnosti OpenAI. Tuzemské firmy, které se zabývají vývojem umělé inteligence, připouštějí, že obavy související s ochranou osobních dat jsou sice namístě, avšak nevidí racionální důvody k zákazu ChatGPT v Česku, jak se to stalo například v Itálii.

Doktor GPT. Umělá inteligence naslouchá pacientům, projekt startuje v Jihlavě

Projekt, který se rozbíhá v jihlavské nemocnici, by vypadal ještě před pár lety jako sci-fi. Jenže dynamický rozvoj umělé inteligence má ambici ho brzy zařadit do běžné praxe každého lékaře. GPT začíná zatím nepřímo pomáhat s léčbou pacientů.

Úřady práce chtějí pomáhat se vzděláváním. Rozjíždějí e-shop rekvalifikací

Do roku 2030 nemusí každý třetí člověk najít práci, protože jejich současná pozice zanikne. Ministerstvo práce proto vysílá na záchranu první vlaštovku – takzvaný e-shop rekvalifikací a vzdělávacích kurzů. „Musíme přemýšlet dopředu, je potřeba lidi připravovat na to, že se jejich pozice budou velmi rychle transformovat a vzniknou nové požadavky,“ říká vrchní ředitelka sekce zaměstnanosti Kateřina Štěpánková.

Česko se chystá na legalizaci marihuany, stát z ní vytříská miliardy

Ačkoli je osobní užívání marihuany v České republice legální, distribuce a prodej jsou zakázané. V blízké době však můžeme v této otázce očekávat zlom. Vláda chystá návrh na regulovaný trh konopí. Podmínkou bude povinná registrace, roční poplatky a denní limit bude činit pět gramů. Pětikoalice projedná návrh legalizace v průběhu dubna.

Stane se dnes:

  • Končí termín přijímání přihlášek do výběrového řízení na nového generálního ředitele České televize. Seznam uchazečů zveřejní Rada ČT 19. dubna. Volba by se měla uskutečnit 7. června.
  • Začíná plenární schůze Evropského parlamentu, která potrvá do 20. dubna. Poslanci jednají o klimatických opatřeních pro dosažení klimatického cíle pro rok 2023 včetně dohody o systému obchodování s emisemi nebo regulaci odlesňování.
  • Vesmírná loď Starship má z kosmodromu na jihu Texasu odstartovat k prvnímu letu kolem Země.