Ranní check: Netflix zahájil boj proti sdílení hesel v Česku, Malina dluží i německému klubu

Boj proti sdílení účtů je jedním z prvků nové politiky Netflixu.

Boj proti sdílení účtů je jedním z prvků nové politiky Netflixu. Zdroj: Netflix

Dobré ráno! Je 145. den roku, svátek má Viola. V tento den v roce 1977 měl premiéru první díl slavné filmové série Hvězdné války s názvem „Star Wars: Epizoda IV. – Nová naděje“. 

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Ron DeSantis oznámil kandidaturu na prezidenta USA

Guvernér Floridy Ron DeSantis se bude ucházet o nominaci Republikánské strany na prezidenta Spojených států ve volbách, které proběhnou v listopadu roku 2024. Čtyřiačtyřicetiletý politik podal podle agentury Reuters příslušné dokumenty federální volební komisi. DeSantis je mezi republikány považován za nejvážnějšího konkurenta pro bývalého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa, jenž také kandiduje. 

Česko koupí 246 švédských obrněnců za téměř šedesát miliard

Formou mezivládní dohody se Švédskem koupí česká armáda 246 bojových vozidel pěchoty CV90. To je o 36 obrněnců více, než se očekávalo. Předpokládaná cena vzroste z necelých 52 miliard korun na téměř šedesát miliard. Rozhodla o tom vláda. Spolu s německými tanky Leopard 2 budou švédské obrněnce páteří nové těžké mechanizované brigády, kterou se Česko zavázalo od ledna 2026 v případě potřeby poskytnout NATO.

Malina dluží po Bohemians i německému klubu FC Norimberk

Padlý dodavatel střešní fotovoltaiky Energetický Holding Malina už dluží i za hranicemi. Německý deník Bild informoval, že tamní pobočka české solární skupiny dluží druholigovému fotbalovému klubu FC Norimberk stovky tisíc eur, tedy nejméně jednotky milionů korun. 

Netflix zahájil boj proti sdílení hesel i v Česku

Největší streamovací společnost světa - americký Netflix chce po měsících příprav omezit sdílení uživatelských účtů i v Česku. Firma dříve uvedla, že kvůli sdílení uživatelských údajů mezi lidmi každoročně přichází o šest miliard dolarů. V tuzemsku nyní spouští možnost přidat další osobu k účtu za 79 korun. 

Stane se dnes:

  • Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) navštíví Irák, kde zahájí jednodenní obchodní fórum, které má podpořit účast českého průmyslu na rozvojových plánech této země. 
  • Koná se valná hromada Ostravských vodáren a kanalizací. Na programu bude mimo jiné rozhodnutí o rozdělení zisku za rok 2022 a části nerozděleného zisku z minulých let či volba členů představenstva.
  • Vyjde zpřesněná zpráva o vývoji hrubého domácího produktu Spojených států za první čtvrtletí.