Česko koupí 246 švédských obrněnců za téměř šedesát miliard. Souhlasila s tím vláda

Bojové vozidlo CV90

Bojové vozidlo CV90 Zdroj: BAE Systems

Bojové vozidlo CV90
2
Fotogalerie

Formou mezivládní dohody se Švédskem koupí česká armáda 246 bojových vozidel pěchoty CV90. To je o 36 obrněnců více, než se očekávalo. Předpokládaná cena vzroste z necelých 52 miliard korun na téměř šedesát miliard. Rozhodla o tom vláda. Spolu s německými tanky Leopard 2 budou švédské obrněnce páteří nové těžké mechanizované brigády, kterou se Česko zavázalo od ledna 2026 v případě potřeby poskytnout NATO.

„Pořízení bojových vozidel pěchoty je významný milník k výstavbě této těžké brigády a také k modernizaci armády a posílení naší obranyschopnosti,“ řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Vojsko původně poptávalo 210 strojů s možností opce na dalších 36 v budoucnosti, nakonec však rezort obrany a vláda rozhodly pořídit rovnou všech 246 strojů. „V minulosti se u jiné techniky ukázalo, že je potřeba mít dostatečné skladové zásoby. Navíc ceny bojové techniky jdou neustále nahoru kvůli špatné bezpečnostní situaci, proto jsme se rozhodli výhodnou švédskou nabídku, která zachovává původní jednotkovou cenu, využít ihned,“ uvedl šéf sekce pro vyzbrojování a akvizice rezortu obrany Lubor Koudelka.

Cenu se podle něj podařilo udržet i díky koordinovanému postupu se Slovenskem, které pro svoji armádu už na podzim také vybralo CV90. Součástí zakázky na 246 obrněnců bude 29 dílenských vozidel, školení, náhradní díly a další příslušenství. Celková cena 59,7 miliardy korun je včetně DPH.

„Dnešním podpisem smlouvy vítáme Českou republiku v rostoucí rodině uživatelů bojových vozidel pěchoty CV90. Jde o vozidlo postavené pro drsné podmínky a náročný terén, které bylo navíc v rámci mezinárodních misí prověřeno v boji,“ uvedl švédský ministr obrany Pal Jonson. Dodal, že nákup posílí nejen českou armádu, ale i NATO jako celek.

Mezivládní smlouva obsahuje i závazek švédské strany, že se český obranný průmysl bude na šedesátimiliardovém kontraktu podílet nejméně 40 procenty jeho hodnoty. V případě nedodržení by následovaly sankce.

Klíčovými partnery projektu jsou státní podnik VOP CZ, VR Group spadající pod další státní firmu LOM Praha a soukromé společnosti Excalibur Army, Meopta a Ray Service. Odpovědnost za zapojení českých podniků má švédský výrobce obrněnců BAE Systems-Hägglunds, který ještě před podpisem kontraktu s českou vládou uzavřel smlouvy s pěticí hlavních českých subdodavatelů. Do výroby CV90 se má zapojit celkem třicet tuzemských firem.

Nákup nových obrněnců sledujeme od počátku:

Soukromý sektor kritizuje skutečnost, že především pro státní VOP CZ má platit jiná metodika výpočtu podílu české práce na výrobě švédských pásových vozidel. To podle informací E15 umožní zahrnout do celkového 40procentního podílu českého průmyslu i díly dovezené ze Švédska nebo Velké Británie.

„Je velmi důležité, aby metodika pro výpočet podílu práce českých podniků vycházela z přidané hodnoty. Nedává smysl, aby se do toho započítávaly díly ze zahraničí, protože to českému státnímu rozpočtu příliš nepomůže,“ zdůraznil šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek.

Ministerstvo přiznalo, že pro státní subjekty jiná pravidla platit budou. „Transakce pro VOP CZ či jiné státní podniky jsou považovány v některých aspektech za více započitatelné, protože zejména VOP CZ má v souladu se Strategií vyzbrojování a podpory rozvoje obranného průmyslu v ČR do roku 2030 klíčové postavení z hlediska zajištění bezpečnosti dodávek v rámci životního cyklu vojenského materiálu. Konflikt na Ukrajině ukázal, že mít na svém území podniky s těmito schopnostmi a pod kontrolou státu je zásadní strategická výhoda, která rozhoduje o schopnosti obrany vlastního území,“ píše se v tiskové zprávě k souhlasu vlády s nákupem CV90.