Ranní check: Revoluční Spotify oslavilo 15 let. Stát zeštíhlí, ale neušetří. Pivo podraží

Spotify slaví 15 let. Zatočilo s piráty a dodnes přepisuje pravidla hudebního průmyslu

Spotify slaví 15 let. Zatočilo s piráty a dodnes přepisuje pravidla hudebního průmyslu Zdroj: Grafika e15

Dobré ráno! Je 282. den roku, svátek mají Štefan a Sára. V tento den v roce 2017 byl Andrej Babiš obžalován za podvod s financováním Čapího hnízda.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Hamás napadl Izrael, boje pokračují, na obou stranách jsou stovky mrtvých

Izraelská armáda bombardovala cíle v Pásmu Gazy poté, co v sobotu ráno palestinští ozbrojenci spustili rozsáhlý raketový a pozemní útok na Izrael. Ani v noci na neděli nebyla podle izraelské armády situace na jihu země plně pod kontrolou. Na izraelském území v okolí Pásma Gazy jsou nadále Palestinci, s nimiž se izraelské síly střetávají.Izrael evakuuje civilisty.

✅ Stát zhubne o 11 tisíc míst převážně ve školství. Výdaje na platy ale zůstanou vysoké

Teprve po dvou letech vládnutí se koaliční kabinet Spolu, STAN a Pirátů odhodlal k výraznějšímu zeštíhlení státní správy, které sliboval voličům. Žádné úspory to však alespoň v příštím roce nepřinese. Návrh státního rozpočtu předpokládá, že počet míst spravovaných ministerstvy klesne o 11,5 tisíce. Oproti tomu výdaje na platy stoupnou o více než půl miliardy korun. Důvodem přetrvávající zátěže bude především růst platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy, jenž spolkne přes šest miliard.

✅ Cena piva stoupne ve dvou vlnách. Lidé si připlatí kolem sedmi korun za půllitr

V posledním čtvrtletí a velmi pravděpodobně začátkem roku čeká milovníky zlatého moku zdražování. Jako první ohlásil od října zvýšení cen Plzeňský Prazdroj, následoval Rodinný pivovar Bernard a v listopadu či prosinci se přidá národní podnik Budějovický Budvar. Za půllitr čepovaného piva si lidé připlatí korunu, cenovka u stejného objemu baleného piva stoupne o korunu a padesát haléřů. Další vlna zdražování však bude následovat hned v lednu nebo únoru po zvýšení DPH na čepované pivo, které tlačí vláda v konsolidačním balíčku.

✅ Spotify mění způsob, jak psát skladby. Služba zrozená před 15 lety vzala vítr z plachet pirátů

Švédsko vyznačilo na ose populární hudby dva zásadní milníky. V 70. letech to byl vznik jednoho z nejúspěšnějších hudebních projektů v historii popu – skupiny ABBA – a tím druhým produkt zrozený v roce 2008, který brzy změnil způsob celosvětové konzumace hudby. Řeč je o streamovací platformě Spotify, která ukončila fenomén pirátského stahování a naučila novou generaci posluchačů znovu za hudbu platit. V sobotu oslavilo Spotify 15 let své existence.

Stane se dnes:

  • Bude udělena letošní Nobelova cena za ekonomii
  • Začíná dvoudenní ministerské jednání Evropské unie a Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu
  • Německý statistický úřad zveřejní údaje o srpnovém vývoji průmyslové výroby
  • Úřad práce zveřejní údaje o nezaměstnanosti za září