Ranní check: Solární energie je investiční propadák. Čína hledá v Česku odborníky na čipy

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie Zdroj: Pixels

Dobrý den! Je 229. den roku, svátek má Petra. V tento den v roce 1982 vyšel první kompaktní disk vyvinutí firmami Sony a Philips. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Čína loví v Česku odborníky na čipy

Čína se pod tíhou amerických sankcí minimálně za desítky miliard dolarů snaží vybudovat vlastní polovodičový průmysl. Jednou z taktik je přetahování odborníků ze zahraničí. To se podle informací e15 děje i v Česku. Může to způsobit závažný problém, protože z Evropy mizí obrovské množství expertů.

✅ Západ se v Indii snaží nahradit ruské zbrojaře 

Dvě velké evropské zbrojní firmy usilují o získání indické zakázky ve výši 4,8 miliardy dolarů, píše agentura Bloomberg. Asijská země, která právě vyhodnocuje konkurenční nabídky na dodávku šesti ponorek, není ve snadné pozici. V napjatém regionu se ve zbrojení snaží udržet  krok s Čínou, přičemž byla dlouho silně závislá na dodávkách z Ruska.

✅ Tučné úroky ČNB se k lidem prakticky nedostanou

Takřka rovných pět procent z každé uložené koruny českých domácností inkasovaly v pololetí v průměru tuzemské finanční instituce. Zatímco mohou své peníze už od loňského června ukládat u centrální banky za sedm procent, obyvatelstvu vyplácely z jejich úspor v průměru jen mírně přes dvě procenta. Důvodem je i po více než roce vysokých sazeb v Česku stále nízká ochota lidí převádět své úspory z běžných účtů s prakticky nulovým úrokem na konta s vyšším výnosem.

✅ Energie ze slunce došla, investoři prohrávají své peníze 

Perspektivní odvětví, které se ovšem v posledním roce alespoň pohledem burzy dokonale zaseklo. Řeč je o solární energetice, jejíž akcie připravily své investory jen v uplynulém roce bezmála o třetinu. Dosud poslední poryv nevraživosti burziánů stačil vrhnout akcie solárního byznysu nejníže takřka za poslední tři roky a investoři s napětím vyhlížejí jejich druhou mízu. Skóre akcií firem sázejících na nekonečnou energii slunce je zároveň totálním propadákem napříč energetickou branží. 

Stane se dnes:

  • Americká společnost Walmart, která je největším maloobchodním řetězcem na světě, oznámí výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí
  • Soud pokračuje v projednávání případu majitele bezpečnostní agentury Alkom, který se podle obžaloby pokusil uplácet manažery České pošty
  • Proběhne oficiální představení amerických vrtulníků, které dostala 22. základna vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou