Pět procent pro banky, dvě pro klienty. Tučné úroky ČNB se k lidem prakticky nedostanou

České úspory u bank průměrně vynáší 2,1 procenta, málo je to i z pohledu ČNB

České úspory u bank průměrně vynáší 2,1 procenta, málo je to i z pohledu ČNB Zdroj: E15 Jan Juhaniak

Takřka rovných pět procent z každé uložené koruny českých domácností inkasovaly v pololetí v průměru tuzemské finanční instituce. Zatímco mohou své peníze už od loňského června ukládat u centrální banky za sedm procent, obyvatelstvu vyplácely z jejich úspor v průměru jen mírně přes dvě procenta. Důvodem je i po více než roce vysokých sazeb v Česku stále nízká ochota lidí převádět své úspory z běžných účtů s prakticky nulovým úrokem na konta s vyšším výnosem. Banky navíc peníze jednoduše nepotřebují, a nemají tak zvláště na sklonku éry vysokých sazeb ČNB důvod střadatele „přeplácet“. Před prázdninami tak začalo úročení na spořicích účtech dokonce klesat. 

„Celková sazba z vkladů domácností na úrovni 2,1 procenta je nízká, a to vlivem stále významného podílu vkladů na běžných účtech s velmi nízkou úrokovou sazbou,“ uvádí srpnová Zpráva o měnové politice České národní banky. Dodatečné peníze střadatelů pro banky nedávají kromě úložek u ČNB větší byznysový smysl.

„Banky pro ně nemají využití. Poskytnuté spotřebitelské půjčky, hypotéky či provozní úvěry pro firmy nejsou v nejlepší kondici vlivem prakticky stagnující ekonomiky. Úroky na vklady tak budou nízké i do budoucna,“ vysvětluje ekonom společnosti Citfin Tomáš Volf.

Vyšší úroky navíc přestaly lákat i střadatele.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!