Ranní check: Soláry mohou zastínit zemědělskou půdu. Jediná kryptoburza se těší přízni bank

Agrovoltaika, která kombinuje solární panely a pěstování plodin, je novým trendem.

Agrovoltaika, která kombinuje solární panely a pěstování plodin, je novým trendem. Zdroj: Jiří Bím

Dobré ráno! Je 213. den roku, svátek má Oskar. V tento den v roce 1981 zahájila vysílání americká televizní stanice MTV.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Česko-polské srovnání: Češi inovují, Poláci budují

Pro Čechy, kteří se rádi srovnávají s Německem či Slovenskem, je Polsko dlouhodobě spíše přehlížený soused. Přesto si v posledních letech začala řada obyvatel České republiky všímat, že osmatřicetimilionová země za severovýchodními hranicemi stojí za pozornost nejenom kvůli své konzervativní vládě: polská ekonomika dynamicky roste a má ambice, které se z druhé strany Krkonoš mohou zdát až přehnané.

✅ Stát pustí soláry na zemědělskou půdu. Co hektar vinice či sadu, to megawatt výkonu

Česko má před sebou krok, který zásadně ovlivní rozvoj fotovoltaiky. Novela zákona, kterou společně připravila ministerstva zemědělství a životního prostředí, odblokuje pro solární panely až 70 tisíc hektarů půdy. Je to koncept takzvané agrovoltaiky, tedy kombinace pěstování vybraných plodin spolu se solárními panely, přičemž pěstitelé nepřijdou o zemědělské dotace.

✅ Český bankovní rébus. Jen kryptoburza dávného pracovníka Fio si udržela účet

Kryptobyznys u bank v Česku příliš pochopení nenachází. Všechny velké domácí burzy a směnárny kryptoměn se dočkaly výpovědi svého účtu. Přesto existuje „burza“ virtuálních měn, která se tomu vyhnula. Projekt CoinBank spoluzakládal Jindřich Patera, který kdysi pracoval jako programátor ve Fio bance. Ta přitom nedávno deklarovala, že u ní založení firemního účtu pro potřeby kryptobyznysu není možné.

✅ Watzkemu stále patří Xixoio, jen snížil podíl

Zakladatel společnosti Xixoio Richard Watzke ještě v závěru července figuroval jako majoritní vlastník firmy. Svědčí o tom poslední údaje z britského obchodního rejstříku, podle něhož má Watzke v mateřské společnosti registrované ve Velké Británii šedesátiprocentní podíl. Z předchozích údajů publikovaných loni v říjnu vyplývá, že Watzkemu dříve patřilo zhruba 71 procent, svůj podíl tak oficiálně snížil. Podle znalců jde o pokus navenek restartovat pověst firmy, jejíž identita byla s Watzkem těsně spojena. Jak navíc prozradil minoritní akcionář, má firmu čekat v blízké době vývojový milník.

Stane se dnes:

  • ČEZ začne s výplatou dividend za loňský rok
  • Český statistický úřad vydá data o nezaměstnanosti za červen
  • Ministerstvo financí zveřejní údaje o státním rozpočtu ke konci července