Ranní check: Vládní dluhopisy vynesly víc než burza. Vinaři čekají masivní propad

Zdroj: Grafika e15

Dobré ráno! Je 9. den roku, svátek má Vladan. V tento den v roce 1991 se Listina základních práv a svobod stala součástí ústavního řádu ČSFR. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Světová produkce vína je nejnižší za posledních 60 let. Čeští vinaři čekají propad v desítkách procent

Podle prvních odhadů Mezinárodní organizace pro vinnou révu a víno (OIV) klesl loni celosvětový objem vyrobeného vína meziročně o sedm procent na 244 milionů hektolitrů. Pokud organizace nakonec čísla potvrdí, půjde o nejhorší hodnoty od roku 1961. Zpráva pracuje s daty ze zemí, které v roce 2022 představovaly 94 procent celosvětové produkce. Čeští vinaři podle ní vyrobili v roce 2023 přibližně půl milionu hektolitrů vína. To je meziročně o třináct procent méně.

✅ Vládní dluhopisy vydělaly více než pražské akcie, letos bude hůř

Jedna z nejlepších loňských investic, za jejíž výsledek by se nemusel stydět ani leckterý hedgeový fond milující riziko. Řeč je o českých státních dluhopisech, které za uplynulý rok dokázaly investorům vydělat až téměř devatenáct procent. Tím za sebou tuzemské vládní bondy nechaly mimo jiné americký akciový index Dow Jones či třeba akcie firem živelně rostoucí indické ekonomiky. Česko přitom letos vyhlíží éru, která dluhopisům obvykle dopřává další růst. A totiž vydatnou úrokovou oblevu.       

✅ V závěru roku české e-shopy rostly, od roku 2021 se ale jejich tržby propadly o 38 miliard

Po téměř dvouletém nervózním období, kdy tržby tuzemských e-shopů kvartál za kvartálem klesaly, mají internetoví obchodníci naději, že propad tržeb je u konce. České online obchody totiž v posledním čtvrtletí loňského roku vyrostly meziročně o dvě procenta. Za celý rok 2023 se nicméně jejich tržby smrskly celkově o šest procent a podle reportu srovnávače cen Heureka a Asociace pro elektronickou komerci (APEK) skončily na hodnotě 185 miliard korun.         

✅ Vysoké šajby lobbují za výplatu ze Sberbank. LitFin je pod palbou ČNB i státních zástupců

Významné instituce angažované v insolvenci padlé Sberbank vyrazily do boje za spuštění výplaty věřitelům. Městské státní zastupitelství v Praze i Česká národní banka, stejně jako velcí věřitelé z řad tuzemského byznysu v posledních dnech podrobili významné kritice odvolání společnosti LitFin, které v prosinci zablokovalo výplatu věřitelů zkrachovalé banky. Věřitelé i insolvenční správkyně Sberbank nyní čekají na rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, které předznamená i horizont výplaty takřka 57 miliard korun.        

Stane se dnes: 

  • Meteorologická služba Evropské unie Copernicus vydá výroční zprávu o globálním klimatu za rok 2023.
  • Německý statistický úřad zveřejní informace o vývoji průmyslové výroby v Německu za listopad.
  • V Izraeli bude jednat americký ministr zahraničí Antony Blinken.
  • Premiér Petr Fiala zahajuje návštěvu Indie.
  • Úřad práce České republiky zveřejní údaje o nezaměstnanosti za prosinec.
  • Němečtí zemědělci pokračují v celostátních protestech proti chystaným úsporným opatřením vlády kancléře Olafa Scholze.