Ranní check: Západní zboží dál proniká do Ruska. Emisní povolenky jsou nejlevnější za 14 měsíců

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 333. den roku, svátek má Zina. V tento den v roce 1975 Bill Gates poprvé použil v dopise Paulu Allenovi název Micro-soft, což je kombinace slov microcomputer a software. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Nejrychleji letos roste kryptoměna s českým kapitálem v zádech

Prudký růst ceny bitcoinu a krypta se v posledních dnech zastavil. Část investorů včetně těch českých už má ale za letošek slušně vyděláno. Z patnáctky nejsilnějších virtuálních měn žádná od ledna neposílila tolik jako solana. Zatímco v lednu stála jedna digitální „mince“ označovaná zkratkou SOL deset dolarů, aktuálně se pohybuje kolem 56 dolarů. A to má za sebou cenový sestup ze 67 dolarů, letošního maxima. Podobně jako bitcoin nebo ether také solana narazila v polovině listopadu na svůj momentální cenový strop. 

Emisní povolenky jsou na čtrnáctiměsíčním minimu

Evropské energetické a průmyslové firmy si mohou na chvíli oddechnout. Emisní povolenky, tedy oprávnění vypustit do vzduchu tunu oxidu uhličitého, stojí nejméně za posledních zhruba čtrnáct měsíců. V úterý mohly podniky pořídit jednu povolenku za 72 eur, tedy za cenu zhruba o 13 eur nižší než v říjnu. Přitom ještě v únoru vyšla jedna povolenka na rekordních sto eur.

Západní zboží přes prostředníky dál plyne do Ruska

Západu se nedaří potírat obcházení protiruských sankcí. Přes středoasijské země a Turecko se do válčící země dostává nejen spotřební elektronika nebo německá auta, ale zřejmě také zboží využitelné pro vojenské účely. Washington kvůli tomu tlačí na Ankaru, záležitost může ohrozit i dohodu o nákupu stíhaček F-16. Pokračuje i podezřelý zvýšený export českého zboží k ruským sousedům.

Atos oznámil, že jedná s Křetínským o změně podmínek prodeje své divize

Francouzská technologická společnost Atos jedná s firmou EP Equity Investment českého podnikatele Daniela Křetínského o změně podmínek dohody o prodeji ztrátové divize technologických služeb Tech Foundations. V úterý to sdělila firma Atos. Oznámení přichází den poté, co ratingová agentura Standard & Poor's snížila úvěrový rating Atosu kvůli zvýšenému riziku likvidity a Atos se pokouší získat další peníze na obsluhu svého dluhu. Křetínského mluvčí potvrdil, že firma obdržela návrh, který lze označit za snahu o úpravu podmínek prodeje.

Stane se dnes:

  • Bankovní rada České národní banky bude jednat o finanční stabilitě.  
  • Čeští poslanci budou schvalovat návrh státního rozpočtu na příští rok.
  • Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zveřejní zprávu o výhledu globální ekonomiky.