Francouzský Atos oznámil, že jedná s Křetínským o změně podmínek prodeje své divize

Český miliardář Daniel Křetínský

Český miliardář Daniel Křetínský Zdroj: ČTK

Francouzská technologická společnost Atos jedná s firmou EP Equity Investment českého podnikatele Daniela Křetínského o změně podmínek dohody o prodeji ztrátové divize technologických služeb Tech Foundations. V úterý to sdělila firma Atos. Oznámení přichází den poté, co ratingová agentura Standard & Poor's snížila úvěrový rating Atosu kvůli zvýšenému riziku likvidity a Atos se pokouší získat další peníze na obsluhu svého dluhu. Křetínského mluvčí potvrdil, že firma obdržela návrh, který lze označit za snahu o úpravu podmínek prodeje.

Atos v úterý uvedl, že znovu zahájil jednání o dohodě. Firma také zváží prodej dalšího majetku a obrátí se na dluhové a kapitálové trhy, aby získala další peníze na navýšení kapitálu a splacení dluhu ve výši 2,25 miliardy eur (54,7 miliardy korun) v roce 2025.

Nové kolo exkluzivních jednání s Křetínským má za cíl upravit podmínky dohody z letošního léta, podle které má Křetínský převzít Tech Foundations a navýšit kapitál v ceněné zbývající části podniku Atosu zaměřené na kybernetickou bezpečnost a superpočítače nazývané Eviden, čímž by získal podíl v této části 7,5 procenta.

Investoři, zástupci armády a politici se proti této dohodě postavili, zejména kvůli národní bezpečnosti. Eviden vlastní superpočítače s modely francouzského jaderného arzenálu, a politici a úředníci měli námitky proti tomu, aby se na základním kapitálu firmy podílel zahraniční investor. Křetínský souhlasil s investicí, která oceňuje akcii firmy Eviden na 20 eur, což je mnohem více než je současná cena akcií na trhu, tedy 5,8 eura.

Lidé blízcí Křetínskému listu Financial Times řekli, že jednání se zaměřují na to, aby odstoupil od části týkající se Evidenu. V podstatě se jedná hlavně o ceně za Tech Foundations; předpokládá se, že část z peněz původně určených na navýšení kapitálu Evidenu bude přesunuta na kupní cenu za Tech Foundations, dodal zdroj.

Mluvčí Křetínského Daniel Častvaj sdělil pro ČTK, že obdrželi návrh, který lze označit za snahu o úpravu podmínek prodeje. „Zároveň konstatuji, že kapitálový vstup do společnosti Eviden nikdy nebyl naší prioritou,“ dodal mluvčí.

Křetínský patří k nejvlivnějším postavám českého byznysu. Ovládá řadu průmyslových, obchodních, finančních nebo mediálních firem v České republice i v zahraničí. Časopis Forbes ho v nejnovějším žebříčku řadí na druhé místo mezi nejbohatšími Čechy, jeho majetek odhaduje na 9,2 miliardy dolarů (přes 203,7 miliardy korun).

Pozn. Daniel Křetínský je také spolumajitelem vydavatele deníku e15.