Ranní přehled podle Bloombergu: podpis obchodní dohody odložen, část letů do Prahy zrušena

Denní monitor

Denní monitor Zdroj: Profimedia.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Obchodní válka jen tak nekončí

Obchodní dohoda mezi Spojenými státy a Čínou nakonec v listopadu podepsána nejspíše nebude. Daleko reálnější je v tuto chvíli prosinec. Informoval o tom nejmenovaný zástupce americké vlády. Obě strany se totiž ještě úplně neshodly v podmínkách smlouvy a také například v tom, kde by měla být podepsána. Ohledně lokality padly zatím dvě možnosti - Švédsko, nebo Švýcarsko. 

Stávka u Lufthansy

Do dvoudenní stávky vstoupil palubní personál německých aerolinek Lufthansa. Letecká společnost kvůli tomu zrušila 1300 letů. Omezení se dotkne i spojů do České republiky. Zrušeno zatím bylo dvanáct letů na linkách mezi Prahou a Frankfurtem či Mnichovem. 

Rokování ČNB

O nastavení úrokových sazeb bude dnes rozhodovat bankovní rada ČNB. Zveřejní také novou makroekonomickou prognózu. Analytici očekávají, že rada ponechá úrokové sazby beze změny. 

Akcie bez větších změn

Bez větších změn zakončily den akcie ve Spojených státech i přes počáteční oslabování. Výraznější ztrátu měl index Nasdaq. Náladu na akciových trzích určovaly především novinky ohledně obchodní dohody mezi USA a Čínou. Trh podpořily akcie řetězce lékáren CVS Health a zdravotní pojišťovny Humana. Na devizových trzích mírně oslabil dolar.

NY Times rostou počtou předplatitelů, ale klesá zisk

Pokles zisku o 34 procent přiznalo slavné americké vydavatelství The New York Times ve třetím čtvrtletí. Celkem se jedná o propad na 16,4 milionu dolarů, tedy něco přes 378 milionů korun. Vydavatelství však uvedlo, že i přes nepříznivé výsledky mu přibyly počty předplatitelů digitálního vydání novin a mírně se zvýšily také tržby.