Ranní přehled podle Bloombergu: Překážka pro Trumpa, ropa na vzestupu a temná britská kampaň

Denní monitor

Denní monitor Zdroj: Profimedia.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Nečekaná překážka

Rozhovory USA a Číny o urovnání obchodních sporů se zadrhly. Zatím nepřekonatelným sporným bodem se ukázaly být zemědělské produkty. Asijské akcie zareagovaly mírným propadem, který posílila i aktuální makroekonomická data z Číny a trvající obavy z dalšího vývoje situace v Hongkongu.

Asijské zpomalení

Čínské ekonomické ukazatele rostou pomaleji, než předpovídali ekonomové. Průmyslová výroba meziročně stoupla o 4,7 procenta, zatímco odhady hovořily v průměru o 5,4 procenta. Maloobchodní tržby posílily o 7,2 procenta, když analytici v průměru předpokládali 7,8 procenta. Negativní trend nedokázaly zvrátit ani četné vládní stimuly. Japonská ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila na 0,2 procenta z 1,8 procenta v předcházejícím čtvrtletí.

Černé zlato na vzestupu

Cena ropy roste již druhý den po sobě. Komodita tak reaguje na zprávu, že ropný kartel OPEC očekává snížení produkce ropy u nečlenských státu a zároveň předpovídá růst poptávky. Americký úřad EIA předpokládá, že produkce ropy v zemi v příštím roce poroste o zhruba desetinu a dosáhne hranice jednoho milionu barelů za den.

Obtížná kampaň

Britští politici se připravují na první prosincové parlamentní volby za téměř sto let. Počasí přitom klade jejich kampaním do cesty nečekané překážky. Pro začátek – většina volební kampaně se odehrává za tmy.  Lídr konzervativců Boris Johnson se na své cestě na sever Anglie musel vypořádat s povodněmi. Když jej opozice obvinila z pomalé reakce na pohromu, povolal armádu. Meteorologové předpovídají, že na cestě je ještě horší počasí.

Německá ekonomika unikla recesi

Německá ekonomika se ve třetím čtvrtletí vyhnula recesi. Hrubý domácí produkt se mezičtvrtletně zvýšil z 0,1 na 0,2 procenta.