Ranní přehled podle Bloombergu: Tata Steel na dietě

Denní monitor

Denní monitor Zdroj: Profimedia.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Tata Steel škrtá

Indická ocelárna Tata Steel zruší v Evropě tři tisíce pracovních míst. Společnost bojuje se slabou poptávkou a vysokými náklady. V červnu tak zahájila restrukturalizaci, jejímž cílem je posílit své evropské aktivity. Firma má na kontinentě závody na produkci surové oceli v Nizozemsku a Walesu. Tata uvedla, že žádný ze svých závodů neplánuje zavřít. Zhruba dvě třetiny zrušených míst budou v kancelářích. Tata Steel má v Evropě kolem 20 tisíc zaměstnanců.

Obléhání pokračuje

Na hongkongské polytechnické univerzitě, která se v posledních několika dnech stala novým ohniskem protivládních protestů, zůstává asi stovka studentů. Správkyně Hongkongu Carrie Lamová oznámila, že areál policií obléhané polytechnické univerzity opustilo už 600 protestujících, včetně asi 200 nezletilých, 400 protestujících policie zatkla. 

Johnson se utká s Corbynem

Británii v úterý večer čeká první ze série předvolebních televizních debat. Ve vysílání stanice ITV budou o přízeň voličů bojovat premiér Boris Johnson a lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn. O novém složení dolní komory parlamentu budou Britové rozhodovat 12. prosince. Johnson slibuje, že když bude mít po volbách v Dolní sněmovně většinu, jeho země v lednu vystoupí z EU na základě stávajících podmínek.

Corbyn a jeho labouristé chtějí v případě volebního úspěchu brexitovou dohodu opět pozměnit a výslednou podobu odchodu z EU dát ke schválení voličům prostřednictvím referenda.

Trump dál kritizuje Fed

Americký prezident Donald Trump na včerejší schůzce se šéfem americké centrální banky Jeromem Powellem opětovně kritizoval měnovou politiku Fedu. Trump považuje úrokové sazby za příliš vysoké ve srovnání s ostatními vyspělými zeměmi. Americký dolar dnes ráno vůči hlavním světovým měnám ztrácí. Na vině mohou být o něco méně optimistická vyjádření k vývoji projednávané obchodní dohody s Čínou. Peking je skeptický ohledně toho, že brzy dosáhne široké dohody, která by ukončila obchodní válku mezi velmocemi.

Na co dalšího se připravují trhy

Své celoroční výsledky zveřejní mj. letecká společnost EasyJet. Maďarská centrální banka pravděpodobně ponechá úrokové sazby na stávající úrovni. A americká internetová společnost Google spustí streamovací herní službu Stadia.