Abigail Schaeffer: Praha se o Škodův palác soudí zbytečně

Abigail Schaeffer

Abigail Schaeffer Zdroj: Guyana Holdings

Pře o výši nájemného v současném sídle pražského magistrátu v Jungmannově ulici se táhne už roky. Vygradovala soudem, který dal zatím za pravdu majiteli Škodova paláce, společnosti Guayana Holding britského podnikatele Davida Maxwella. Podle ředitelky firmy Abigail Schaeffer by Praha měla dát raději přednost mimosoudnímu vyrovnání. Zatím se ale obě strany nedohodly ani na formě jednání.

E15: Obvodní soud pro Prahu 8 zamítl žalobu města na předražené nájemné ve Škodově paláci. Ovlivní to vaši nabídku na mimosoudní urovnání sporu?

Odmítnutá žaloba byla první ze dvou a týkala se výše nájemného a ceny služeb v budoucnu a platnosti inflační doložky. Potvrzují se tak má slova o tom, že se Praha soudí zcela zbytečně a bylo by pro ni mnohem lepší, kdyby jednala o mimosoudním urovnání. Naše nabídka úspory ve výši přibližně 50 milionů korun ročně stále platí.

E15.cz: Společnost Guyana Holdings vyzvala Prahu k veřejné debatě, proč se rozhodla pro takovýto nestandardní krok?

Jsou pro to dva prosté důvody. Město s námi tradičně komunikuje prostřednictvím médií. Například o tom, že je nespokojené s podmínkami nájmu jsme se dozvěděli z médií, nikoli v přímém kontaktu. Zdálo se tedy přirozené přizvat média k naší snaze o schůzku se zástupci magistrátu, protože všechny tradiční formy komunikace selhaly. Za druhé, abych byla úplně upřímná, pouze tlak médií přiměl město vůbec nějak zareagovat. Zaslali jsme městu nabídku a obdrželi reakci teprve po velkém článku v pražském deníku. Jsem přesvědčena, že kdybychom tuto informaci nezveřejnili, nejspíš bychom od města na naši nabídku úspory přes 500 milionů nedostali vůbec žádnou odpověď.

E15.cz: Zástupci města na veřejné jednání nedorazili, protože prý nechtějí být součástí reality show, ale jsou ochotni jednat. Už jste se setkali?

Ano, jednou jsme se setkali, a to minulý týden, než soud zamítl první část jejich žaloby. K ničemu jsme nedospěli, ale mám skutečnou radost, že jsou ochotni vážně jednat o smírném řešení tohoto sporu. Považujeme to ze strany města za racionálnější přístup než pokoušet štěstěnu a riskovat, že po letech soudních řízení nic nezískají. Zůstávám městu nadále k dispozici k jednání o možnostech.

E15.cz: Jednou z podmínek mimosoudního urovnání bylo, aby se město vzdalo předkupního práva a opce na koupi Škodova paláce. Proč to požadujete?

Nájemní smlouva, která plně odráží požadavky města, které mělo ve výběrovém řízení, obsahuje podmínky, které jsou v tržních vztazích značně neobvyklé, a které poškozují vlastníka. Pokud by tyto podmínky byly ze smlouvy odstraněny, mohlo by být sníženo nájemné, což je to, co město požaduje. Primátor Tomáš Hudeček v minulosti prohlásil, že město nemá zájem o koupi budovy, což znamená, že by se pro dosažení svého cíle nemuselo vzdát ničeho, co by pro něj mělo nějakou hodnotu. Před několika týdny však řekl, že se město těchto práv vzdát nechce. Jsme tedy u jednoduché ekonomické odpovědi na vaši otázku: pokud město chce zachovat netržní podmínky, musí za ně platit.

Delší čas? Žádný problém

E15.cz: Praha měla na odpověď pouhých 20 dnů. Bylo to férové?

Pokud bych vám nabídla 500 milionů korun, ale vy byste potřeboval více času na rozmyšlenou, nedávalo by smysl, abyste mi zaslal zprávu, kde potvrdíte, že vám byla nabídka doručena a požádáte o delší čas na rozmyšlenou? Opakuji své dřívější tvrzení, že pokud bychom o nabídce neinformovali média, mám vážné pochybnosti o tom, zda by se nám vůbec město ozvalo. A říkám otevřeně, že pokud by nás požádali o další čas, nebyl by v tom žádný problém.

E15.cz: Co nastane nyní, po rozsudku?

Nám se potvrdilo to, co jsme si mysleli už dlouho, ale nic se nemění. Čekáme na rozhodnutí u druhé části žaloby a stále usilujeme o mimosoudní urovnání.

E15.cz: Jaké jsou vaše další plány se Škodovým palácem?

Chtěli bychom celou věc uzavřít a s trochou štěstí ke spokojenosti obou stran. V současné době nemáme s budovou žádné obchodní plány.

Historie kauzy magistrát vs. Škodův palác:
2003 ČEZ se pokouší prodat svou budovu Škodova paláce v Jungmannově ulici číslo 29 za zhruba miliardu korun.
2005 Palác kupuje podnikatel Sebastian Pavlowski, jeho Copa Retail byla v soutěži jediným zájemcem. Pavlowski koupil od ČEZ budovu spolu s pozemky vedoucí na Národní třídu (kde se nyní staví velký komerční komplex) v hodnotě přibližně 2,2 miliardy korun za zhruba tři miliardy korun.
2006 Magistrát si Škodův palác pronajal na 20 let za 4,5 miliardy od firmy Copa Retail.
2007 Pawlovski firmu Guayana Holdings, na kterou převedl budovu i nájemní smlouvu s magistrátem, prodal. K vlastnictví se posléze přihlásil britský podnikatel David Maxwell.
2010 Magistrát vede občasnou diskuzi o příliš vysokém nájmu.
16. dubna 2013 Podává Praha žalobu.