Accolade vstupuje na chorvatský trh. Bude stavět u Záhřebu

Accolade se chystá postavit svoji první průmyslovou halu v Chorvatsku. Vyroste severně od Záhřebu.

Accolade se chystá postavit svoji první průmyslovou halu v Chorvatsku. Vyroste severně od Záhřebu. Zdroj: Accolade

Investiční skupina Accolade, která se zaměřuje na výstavbu průmyslových nemovitostí, se chystá dobýt Balkán. Nedaleko chorvatského Záhřebu získala stavební povolení pro svou první průmyslovou halu v zemi. Skupina podle výkonného ředitele Milana Kratiny už pracuje i na dalších lokalitách v Chorvatsku.

„Trh s průmyslovou moderní infrastrukturou se začal v Chorvatsku rozvíjet teprve před několika lety. V současné chvíli je tu jen několik moderních průmyslových parků,“ popisuje Kratina, podle něhož má země velký potenciál. Chorvatsko vstoupilo letos do eurozóny a stalo se součástí schengenského prostoru. „Chorvatsko navíc disponuje širokou základnou zkušené a technicky vzdělané kvalifikované pracovní síly a velkou výhodou je jeho hustá dálniční síť a několik významných přístavů,“ přibližuje Kratina.

Accolade získala stavební povolení pro průmyslovou halu v oblasti Donja Bistra, která se nachází severně od Záhřebu. Výhodou lokality je podle investora napojení na dálnici, po které se dá dobře dostat nejen do Rakouska, Slovinska, Maďarska nebo do Itálie, ale i do tureckého Istanbulu. „Jde navíc o významné industriální centrum. V okolí se nachází velký národní výrobce sportovních elektromobilů Rimac. Očekává se zde velká poptávka po moderních průmyslových prostorech,“ uvádí skupina s tím, že její hala bude vhodná jak pro lehkou výrobu, tak pro logistiku či e-commerce účely.

Hala za miliardu

Výstavba v Chorvatsku má nicméně svá specifika. Celá oblast se nachází v seismicky aktivní oblasti a v porovnání s jinými projekty se tak hala bude vyznačovat složitějším zakládáním, aby odolala i případnému zemětřesení. V souvislosti s výstavbou haly o rozloze 50 tisíc metrů čtverečních otevře Accolade v Záhřebu svou kancelář. Harmonogram výstavby se stále upřesňuje, firma se nechtěla vyjádřit ani k výši investice. Obecně ale podle zástupců Accolade platí, že hodnota průmyslové haly o této velikosti se pohybuje okolo 52 milionů eur, v přepočtu okolo 1,27 miliardy korun.

Firma se podle Kratiny zaměřuje i na další oblasti v zemi, kde není dostatečně využitý potenciál. Kromě Záhřebu je to například přístav Rijeka, odkud jezdí lodě do Itálie. Zajímavá je pro investora také oblast Varaždin poblíž hranice se Slovinskem a Maďarskem, případně Split ve střední Dalmácii a Osijek ve východní části Chorvatska.

Chorvatsko se stane sedmou zemí, ve které Accolade působí. Firma vlastní síť 54 průmyslových parků v Česku, na Slovensku, v Polsku, Německu, Nizozemsku a ve Španělsku. Jednou z nejvýznamnějších investic v České republice je například distribuční centrum pro internetového prodejce Amazon v Kojetíně, vedle něhož právě chystá Accolade výstavbu další haly.