Airbnb obrací. S městy už nechce bojovat, nabízí jim pomoc při vytváření regulace

Airbnb

Airbnb Zdroj: reuters

Londýnský doubledecker
Centrum Londýna
Noční Londýn
Reportáž z Londýna
Cyklistika v Londýně zatím není příliš bezpečná (ilustrační foto)
32
Fotogalerie

Mnohá města zpřísňují podmínky pro zprostředkování ubytování přes aplikaci Airbnb, sama firma se jim nyní rozhodla vyjít vstříc a představila své návrhy na vytvoření pravidel svého fungování.

Dokument například navrhuje efektivnější výběr pobytové taxy. Povinnost odvádět samosprávám příslušné poplatky totiž jinak leží na pronajímatelích, ne všichni ji ovšem dodržují. Airbnb se tak nabízí, že by je zahrnul do ceníku služeb a následně městům odváděl sám. Navrhuje mimo jiné také zastropování počtu nocí, které mohou lidé v tomto typu ubytování strávit.

Podle firmy by měly návrhy sloužit jako podklad pro jednotlivé vlády a municipality zvažující regulaci tohoto typu služeb. „Chceme se zákonodárci spolupracovat,“ uvádí Airbnb.

Firma změnu přístupu manifestuje i tím, že stáhla žalobu proti městu New York za legislativu zakazující pronájem bytů na období kratší než měsíc. Zavedení podobných pravidel zvažuje také Londýn, naopak Amsterdam se již s Airbnb dohodl, že přes aplikaci nepůjde pronajímat nemovitost na více než celkem 60 dní v roce.

Služba funguje také v České republice, ovšem její hlavní turistický cíl, město Praha, vyhlášku upravující krátkodobé pronájmy nechystá. „Toto je otázka obecné legislativy a jen stěží můžeme komentovat to, jak soukromí majitelé domů zacházejí se svým majetkem,“ sdělil magistrát.

Kritické hlasy Airbnb vyčítají, že přispívá k růstu cen nemovitostí. Majitelé se tak prý mnohdy snaží stávající nájemníky vystěhovat a byty krátkodobě pronajímat turistům, připomíná agentura Reuters.

Jak ale vyplývá ze staršího rozhovoru šéfa Airbnb Briana Cheského s Reuters, firma si je těchto souvislostí vědoma, přestože podle něj většina nabídek na Airbnb pochází od lidí s mediánovými příjmy. Současně však přiznal, že nečekal „tak velký zájem o službu ze strany realitních kanceláří a bezohledných pronajímatelů. To je problém.“