Bývalý vládce Novy Sarbu prodal luxusní byt v Praze u Tančícího domu

Rumunský mediální magnát Adrian Sarbu měl původně luxusní byt na Rašínově nábřeží koupit za více než sto milionů korun.

Rumunský mediální magnát Adrian Sarbu měl původně luxusní byt na Rašínově nábřeží koupit za více než sto milionů korun. Zdroj: Michael Tomeš_E15

Adrian Sarbu byl do roku 2013 generálním ředitelem společnosti CME, do níž patří TV Nova.
Byt na Rašínově nábřeží koupil od někdejšího šéfa Novy ruský podnikatel.
Adrian Sarbu si při odchodu z Novy odnesl rovněž zlatý padák v hodnotě převyšující pět milionů dolarů.
Sarbu se nejdříve snažil byt pronajmout za sto tisíc korun měsíčně.
V Rumunsku je Adrian Sarbu stíhaný za daňové podvody.
10
Fotogalerie

Trestně stíhaný mediální magnát Adrian Sarbu se zbavil lukrativní pražské nemovitosti. V Rumunsku je obviněný z daňových úniků a praní špinavých peněz. 

Rumunský byznysmen Adrian Sarbu prodal v Praze na Rašínově nábřeží luxusní byt o více než dvou stech metrech čtverečních. Pořídil si ho ještě v době, kdy šéfoval TV Nova. Informace z katastru nemovitostí potvrdil deníku E15 i ruský podnikatel Alexander Izhboldin.

Byt koupila Izhboldinova společnost King Street. Rus do ní vstoupil před rokem. Firma King Street byla původně ještě pod jinými majiteli developerem, který dům na Rašínově nábřeží přestavěl na luxusní bydlení.

 

„Cenu nebudu komentovat,“ sdělil nový vlastník bytu. Sarbu si měl však  původně pořídit za víc než sto milionů korun. Současná realitní horečka nahrává tomu, že jít s cenou dolů nemusel.

 „Ceny některých velmi luxusních bytů letí přímo vzhůru,“ uvedl obecně k situaci na realitním trhu Prokop Svoboda, šéf realitní kanceláře Svoboda & Williams. Kupci se podle něj přeplácejí například o byty v kvalitně renovovaných domech na lukrativních adresách.

To je i případ nemovitosti, které se zbavil Sarbu. Rašínovo nábřeží s výhledem na Vltavu a Pražský hrad patří na pražském trhu s prémiovým bydlením mezi nejlukrativnější lokality.

Sarbu se k prodeji bytu rozhodl už v roce 2013, kdy v Nově skončil se zlatým padákem převyšujícím pět milionů dolarů. Mezitím ho ale v Rumunsku začala policie stíhat za daňové podvody a praní špinavých peněz. Pobyl dokonce ve vazbě. Tehdy si prodej rozmyslel a zkoušel pražský byt pronajmout. Za více než sto tisíc na měsíc bez poplatků. Později se však stíhaný magnát vrátil k nápadu byt prodat.

Rodák z rumunského Brašova po návratu z Prahy investoval rovněž do italského lyžařského střediska Pragelata. Vedle toho stále vlastní rumunskou mediální skupinu Mediafax. Právě v souvislosti s ní se měl dopustit daňových úniků, kvůli kterým je stíhán.