Mladí hipsteři mama hotel nechtějí: žijí levně v luxusních komunách

Bydlení v trendy komunách

Bydlení v trendy komunách Zdroj: trendhunter.com

Bydlení v trendy komunách
Bydlení v trendy komunách
Bydlení v trendy komunách
Bydlení v trendy komunách
Bydlení v trendy komunách
7
Fotogalerie

Traduje se, že mileniálové (tedy generace převážně dvacátníků) žije kvůli nedostatku financí a volnomyšlenkářskému životnímu stylu dlouho u rodičů. Ale ono to tak úplně není, mladí hispteři oživují trend bydlení v komunách, podobně jako generace jejich rodičů v osmdesátých a devadesátých letech bydlela ve squattech a generace prarodičů v letech šedesátých v hippie komunitách. Skromnost jde ale u technologické generace trochu stranou: novodobé komuny jsou náležitě trendy.

Newyorská firma WeWork, která vešla ve známost s úspěšným konceptem sdílených kanceláří pro start-upy (je ohodnocována na 16 miliard dolarů), letos přinesla na trh projekt sdíleného bydlení (takzvaný co-housing) v manhattanském sedmipatrovém domě s názvem WeLive. Komunita má nyní kolem 80 členů, chce se rozšířit na 220.

Členové spolubydlící komunity mají v ceně nájmu i úklid, HDTV, hifi i povlečení a dům disponuje jógovým a fitness studiem, prádelnou a divadlem, přičemž spolubydlící spolu komunikují skrze speciální aplikaci. Komunita nabízí i kávu, čaj a pivo zdarma. Byť WeLive slibuje nižší náklady na bydlení nižší o 36 procent než trh, server BuzzFeed přepočítal, že je dokonce o 30 procent vyšší. Nájem ložnice přímo na Wall Street začíná na 1900 dolarech měsíčně.

Jiná americká firma Open Doors nabízí komunychtivým mileniálům bydlení v domech se sdílenou zahradou. Do jednoho domu se vejde 16 spolubydlících. Domy jsou - jak jinak – ekologické a soběstačné.

Projekt Roam zase přichází s nápadem, jak zpříjemnit život těm mileniálům, kteří nevydrží na jednom místě a žijí pokaždé chvilku v jiném státě. Její krátkodobé pronájmy mají novodobým nomádům pomoci překonat samotu a také potíže se sháněním vhodného bydlení. Pobočky má zatím na Bali, Tokyu, San Franciscu, v Madridu a Miami a chce expandovat dále po světě.