Ceny bydlení se čím dál více vzdalují možnostem českých domácností

Nový bytový projekt společnosti Central Group v Praze na Zličíně.

Nový bytový projekt společnosti Central Group v Praze na Zličíně. Zdroj: Central Group

Australský bytový projekt Vue firmy Central Real Anthony Dennyho
Centrum Havlíčkova Plaza u masarykova nádraží, v němž skupina Finep otevře obchodní dům s potřebami a službami pro bydlení.
Centrum Havlíčkova Plaza u masarykova nádraží, v němž skupina Finep otevře obchodní dům s potřebami a službami pro bydlení.
Centrum Havlíčkova Plaza u masarykova nádraží, v němž skupina Finep otevře obchodní dům s potřebami a službami pro bydlení.
Bývalou Zbrojovku v Brně přemění developer CPI na byty a kanceláře.
28
Fotogalerie

Byty jsou oproti příjmům nejdražší za šest let. V příštích dvou letech bude dostupnost bytů ještě dále klesat.

Ceny bydlení se čím dál více vzdalují možnostem českých domácností. Na konci letošního září zaplatili zájemci za byt podle dat ČNB v průměru 101 měsíčních mezd. Bydlení ve vlastním je tak vyšlo nejdráže za posledních šest let. V příštích letech má dostupnost bydlení dále klesnout. Příjmy podle ekonomů porostou pomaleji než ceny realit, financování bydlení má zdražit i kvůli přísnější legislativě i omezením ČNB. Napětí na realitním trhu roste.

„Poptávka po nemovitostech převyšuje nabídku. Stává se čím dál tím častěji, že jsme schopni rezervovat nemovitosti v řádu několika dnů, a to rovnou klienty z naší databáze poptávajících,“ popisuje stav trhu Michal Kresta z realitky Sting. Poptávku živí levné hypotéky; průměrný zářijový úrok klesl podle Hypoindexu Fincentra na rekordních 1,82 procenta.

Klesající úroky podle listopadové zprávy o inflaci ČNB vyhnaly ceny realit za poslední rok o desetinu výše, příjmy Čechů ale vzrostly jen o čtyři procenta. Obdobný trend prý setrvá. „Pro příští dva roky očekáváme, že růst cen bytů zpomalí na zhruba čtyři až pět procent ročně,“ předpokládá analytik České spořitelny Jiří Polanský.

Podle ČNB by přitom měly reálné příjmy v příštích dvou letech růst jen tříprocentním tempem, tedy až téměř o polovinu pomaleji. Historicky nejdražší byly v Česku byty oproti příjmům na jaře roku 2008, tehdy za ně zájemci o bydlení platili 134násobek mzdového průměru v zemi. Nejvstřícnější byl realitní trh naopak v zimě 2013, průměrný byt tehdy vyšel na 94 měsíčních výplat. Tlak na další růst cen prý vytvoří slabá výstavba.

„V Praze, která je určující i pro čísla za celou republiku, je velký problém s metropolitním plánem a stavebními předpisy. Výsledkem je nedostatečná nabídka bytů,“ říká hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Přísnější regulace naopak zájem omezí.

„Bankám vzrostou náklady na zdroje, což se odrazí i ve vyšší úrokové sazbě u hypotečních úvěrů,“ uvádí mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek s odkazem na nový zákon o spotřebitelském úvěru platný od letošního prosince. Podle zdrojů z trhu chystají někteří z velkých hráčů od prosince či od Nového roku zvýšení úroků v řádu desetin procenta, a to zejména na delších úrokových fixacích.

Poptávku po bydlení mohou snížit i restrikce ČNB. Banka hodlá dále omezit strop pro hypoteční úvěry už od dubna příštího roku.