Amazon musí kvůli centru v Počernicích posoudit jeho vliv na životní prostředí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Společnost Amazon, která chce v pražských Horních Počernicích postavit centrum pro vrácené zboží, musí pro záměr zpracovat dokumentaci EIA posuzující vliv stavby na životní prostředí, řekla pražská radní Jana Plamínková (Trojkoalice/STAN). Podle magistrátního posudku by plánovaná stavba mohla mít významný vliv na životní prostředí. Výtky mají i přilehlé městské části. Proti záměru se postavili místní obyvatelé, kteří podepisují petici.

Americký internetový obchod Amazon chce nové centrum otevřít na konci příštího roku. Nové návratové centrum má být umístěno na okraji Prahy v již existující průmyslové zóně P3 Prague Horní Počernice. V hale o rozloze 40 tisíc m2 firma zaměstná 3000 lidí, z nichž tisíc přejde z centra v Dobrovízi.

„Ukázalo se, že v záměru jsou tak závažné věci, které se týkají životního prostředí, že je správné, když bude projekt posouzen podle zákona o EIA,“ uvedla Plamínková.

Výtky se podle ní týkají nejen ochrany životního prostředí, mimo jiné negativního vlivu na přírodní památku Chvalský lom, ale i zvýšení dopravní zátěže a v neposlední řadě i územní rezervy, která počítá s výstavbou vodovodu. Investor námitky odmítá.

Amazon v ČR v roce 2013 otevřel v Dobrovízi centrum vráceného zboží. Od června loňského roku v Praze také funguje česká kancelář firmy. V září pak společnost v Dobrovízi spustila provoz svého prvního českého distribučního centra. Firma původně chtěla postavit distribuční centrum v Brně, od tohoto záměru ale ustoupila.