Antimonopolní úřad povolil prodej bytů RPG. Nové vlastníky neodkryl

Byty RPG v Karviné-Novém Městě

Byty RPG v Karviné-Novém Městě Zdroj: ctk

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil změnu vlastníka společnosti RPG Byty, jíž patří více než 43 tisíc bývalých bytů OKD v Moravskoslezském kraji. Rozhodnutí je pravomocné. RPG Byty přebírá lucemburská společnost Fondy Bydleni 2 S.á r.l. Kdo ji ovládá, ÚOHS neuvedl. Předsedu Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ Romana Macháčka rychlé rozhodnutí překvapilo, podle sdružení ÚOHS nemohl transakci v tak krátkém termínu prověřit.

ÚOHS posuzoval oblast pronájmu rezidenčních nemovitostí, pronájmu nebytových prostor a poskytování služeb správy nemovitostí. K lucemburské firmě, která RPG Byty přebírá, úřad uvedl, že tato firma „je součástí podnikatelské skupiny, která na území České republiky působí z výše identifikovaných oblastí pouze v oblasti pronájmu nebytových prostor“.

„Menšinovým partnerem v akviziční struktuře bez možnosti kontroly a manažerem investice je společnost Round Hill Capital LLC, která v České republice zatím nepůsobila,“ uvedl Švanda. Dodal, že bližší informace budou k dispozici ve veřejné verzi rozhodnutí, která bude po nabytí právní moci a odstranění údajů obsahujících obchodní tajemství publikována na webu ÚOHS. To může ale trvat i několik měsíců.

Na pozadí firma spřízněná s Bakalou

S transakcí byla dosud spojována mezinárodní investiční společnost Round Hill Capital. Podle serveru Echo24.cz je ale konečné vlastnictví Round Hill Capital v rozporu s oznámením ÚOHS. Většinovým nabyvatelem firem RPG Byty a RPG Služby je podle serveru velká americká investiční poradenská skupina Blackstone, s níž Zdeněk Bakala, který RPG Byty dosud spoluvlastnil, v minulosti spolupracoval.

„My jsme ÚOHS vysloveně upozornili na to, že má být velmi obezřetný, protože není jasné, kdo je vlastně konečným nabyvatelem toho bytového fondu RPG Byty,“ řekl Macháček. Sdružení nájemníků je podle něj rychlým rozhodnutím ÚOHS velmi překvapeno. „Myslíme si, že tu transakci nemohl v takto krátkém termínu prověřit a zjistit, kdo jsou koneční nabyvatelé toho bytového fondu,“ řekl Macháček.

Prodej jako příprava na soud

Transakce podle sdružení může souviset se soudním jednáním týkajícím se privatizace OKD, při níž údajně vznikla škoda nejméně 5,7 miliardy korun. „Hlavním účelem transakce podle nás může být snaha ukrýt ten majetek, prostě prodat to, zpeněžit ho, a tím znemožnit státu, aby se k tomu majetku v budoucnu dostal,“ řekl Macháček.

Uvedl, že sdružení intenzivně pracuje na tom, aby byty jako jeden z hlavních výnosů pocházejících z trestné činnosti v souvislosti s privatizací OKD v roce 2004 byly obstaveny nebo zajištěny do té doby, než v procesu padne konečný verdikt.

RPG Byty jsou největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku. Společnost byty získala od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu se společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. To se ale nestalo. Nyní se prodává celá firma.

Výběr hlavních událostí v kauze bývalých bytů společnosti OKD
16. září 2004 - Fond národního majetku (FNM) podepsal smlouvu se zástupci společnosti Karbon Invest o prodeji 46 procent akcií ve společnosti OKD za 4,1 miliardy korun. Karbon Invest se mimo jiné zavázal splnit podmínky nakládání s bytovým fondem OKD. O prodeji podílu státu v OKD rozhodla 15. září 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD).
Listopad 2004 - Skupina Karbon Invest změnila majitele; novým vlastníkem se stala investiční skupina RPG Industries vedená finančníkem Zdeňkem Bakalou.
1. června 2006 - Byty byly v rámci RPG převedeny na společnost RPG RE Residential, posléze přejmenovanou na RPG Byty.
3. prosince 2008 - Občanské sdružení BYTYOKD.CZ, zastupující nájemníky bytů, předalo zástupcům Poslanecké sněmovny petici s více než 13 tisíc podpisy proti postupu firmy RPG. Ta se podle petice řádně nestarala o modernizaci bytových domů ani bytů.
6. ledna 2009 - Skupina RPG oznámila, že nájemníkům nehodlá rozprodávat bytový fond.
Leden 2009 - Sdružení BYTYOKD.CZ podalo žaloby na ministerstvo financí (MF). Sdružení tak chtělo MF donutit, aby zveřejnilo podmínky prodeje státního podílu v OKD, především údajný závazek, že firma prodá byty nájemníkům za netržní ceny.
29. června 2009 - Skupina RPG vypověděla předkupní právo nájemníkům bývalých bytů OKD. Firma tvrdila, že jí to umožní získat externí peníze na rekonstrukce bytového fondu. MF odmítlo výpověď uznat a podalo na RPG žalobu k rozhodčímu soudu.
3. prosince 2009 - Sněmovna vyzvala MF, aby požádalo soud o vydání předběžného opatření, které zabrání společnosti RPG nakládat s byty, s výjimkou prodeje nájemníkům. Sněmovna rovněž přijala usnesení, v němž konstatovala, že byla porušena privatizační smlouva z roku 2004.
17. prosince 2009 - Obvodní soud pro Prahu 1 vydal na návrh MF předběžné opatření zakazující společnosti RPG Byty nakládat s byty. Předběžné rozhodnutí zrušil 18. března 2010 pražský městský soud s tím, že obvodní soud nebyl věcně příslušný.
1. února 2010 - RPG Byty podala ústavní stížnost na usnesení Sněmovny z prosince 2009. Ústavní soud stížnost zamítl.
4. února 2010 - MF potvrdilo, že společnosti RPG Industries uložilo pokutu 30 milionů Kč za převod bytů do majetku dceřiné firmy RPG Byty. Firma tím podle MF porušila privatizační smlouvu. Firma pokutu odmítla zaplatit, závazek prý neporušila.
25. března 2010 - Společnost RPG oznámila, že bere zpět výpověď závazku předkupního práva nájemníků. Zároveň uvedla, že se stahuje z arbitráže, kterou s ní vede MF, protože nevěří ve spravedlivý proces v ČR.
20. července 2010 - MF oznámilo, že uspělo v arbitráži u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře a Agrární komoře. Podle rozhodnutí mají nájemníci předkupní právo za výhodných podmínek.
Březen 2011 - Sdružení BYTYOKD.CZ podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Podle něj v souvislosti s privatizací majetkové účasti státu ve společnosti OKD v roce 2004 mohla být ČR způsobena škoda zhruba 20 miliard korun.
25. května 2011 - Podle společnosti RPG rozhodčí soud zamítl žalobu státu na RPG Industries, v níž se MF na firmě domáhalo zaplacení pokuty 30 milionů korun.
24. září 2013 - Prezident Miloš Zeman navrhl, aby společnost RPG Byty postoupila bývalé byty OKD například Moravskoslezskému kraji. Z výnosů z bytů by se pak financovala útlumová těžba v dole Paskov, který patří společnosti OKD.
2. dubna 2014 - Sdružení BYTYOKD.CZ požádalo dopisem ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby po vlastnících OKD začal vymáhat náhradu za údajnou nedovolenou podporu při prodeji státního podílu v OKD v roce 2004. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který byl v době privatizace ministrem financí, v reakci uvedl, že stát prodal svůj podíl v OKD za tržní cenu.
6. srpna 2015 - Mezinárodní investiční společnost Round Hill Capital oznámila, že kupuje firmu RPG Byty.
9. října 2015 - Obvodní soud pro Prahu 2 se začal zabývat kauzou privatizace společnosti OKD. V případu figuruje znalec Rudolf Doucha, který vypracoval posudek na ocenění státního podílu a podle policie mimo jiné chybně vyčíslil hodnotu bytů.
27. října 2015 - ÚOHS povolil změnu vlastníka společnosti RPG Byty. Podle ÚOHS firmu přebírá lucemburská společnost Fondy Bydleni 2 S.á r.l. Menšinovým partnerem v akviziční struktuře bez možnosti kontroly a manažerem investice je dle ÚOHS společnost Round Hill Capital LLC.

Petr Otava: OKD nepřežijí druhý kvartál příštího roku. Mám o kus zájem