Arca Capital se nelíbí prošetření prodeje RPG bytů, předala námitky ÚOHS

Sídlo společnosti spravující bytový fond OKD RPG Real Estate v Ostravě.

Sídlo společnosti spravující bytový fond OKD RPG Real Estate v Ostravě. Zdroj: ctk

Společnost Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy předala Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) námitky k prošetření prodeje společnosti RPG Byty. Té patří více než 43 tisíc bývalých bytů OKD v Moravskoslezském kraji. Požaduje přezkoumání skutečnosti, kdo je konečným nabyvatelem společností RPG Byty a RPG Služby a potvrzení, zda se nejedná o fiktivní transakci. Za Arca Capital to sdělila Barbora Hanáková.

Úřad se transakcí začal zabývat tento týden ve zjednodušeném řízení. Podle informací, které zveřejnil na svých internetových stránkách, má nepřímou výlučnou kontrolu nad společnostmi RPG Byty a RPG Služby nabýt lucemburská firma Fondy Bydleni 2 S.à r.l.

Mluvčí mezinárodní investiční společnosti Round Hill Capital pro Českou republiku Jiří Reichl tento týden řekl, že byty bude vlastnit lucemburská společnost. Round Hill podle mluvčího firmy Fondy Bydleni 2 S.à r.l. v Lucembursku vlastní a založil je právě za účelem nákupu společností RPG Byty a RPG Služby. Reichl uvedl, že takový postup je v těchto případech obvyklý.

„Podnět obsahuje také žádost o posouzení, zda se skutečně jedná o případ, který může ÚOHS řešit pouze v rámci zjednodušeného řízení,“ uvedla Hanáková. Arca žádá také o prošetření pravdivosti sdělení ze strany společností Fondy Bydleni 2, Round Hill Capital a RPG.

Největší nájemce

RPG Byty jsou největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v ČR. Společnost byty získala od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu se společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. To se ale nestalo. Nyní se prodává celá firma.

Prodeji bytů se snaží zabránit Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ, jež hájí zájmy nájemníků a polde nějž je celá transakce podezřelá. Prodej bytů kritizovali i premiér Bohuslav Sobotka a prezident Miloš Zeman.

Round Hill Capital je globální společnost zaměřená na investice a správu v realitní oblasti. Má pobočky ve Spojeném království, Německu, Lucembursku, Belgii, USA a Nizozemsku. Od založení v roce 2002 investovala do svého evropského portfolia kapitál přesahující hodnotu šesti miliard eur (přes 162 miliard korun).