Bakala a spol. vytáhli z RPG Bytů 4,6 miliardy

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: ctk

Přes čtyřicet tisíc severomoravských bytů se Zdeňku Bakalovi a jeho společníkům znovu vyplatilo. Majitelé společnosti RPG Byty si z nerozděleného zisku minulých let nechali vyplatit 4,6 miliardy korun. Tedy zhruba stejně jako předloni, vyplývá z nové výroční zprávy podniku. RPG Byty patří pod společnost Domus registrovanou v Nizozemsku. Firmu ovládá skupina BXR, v níž poloviční nekontrolní podíl drží Zdeněk Bakala. Významný podíl má i Peter Kadas s rodinou.

„Společnost RPG Byty pokračovala také v roce 2013 v rozsáhlé regeneraci svého bytového fondu. V tomto roce vynaložila na opravy a celkovou regeneraci domů a bytů zhruba 1,3 miliardy korun,“ uvedla ve výroční zprávě firma, která musela často odvracet kritiku, že své realitní bohatství nechává chátrat.

Polštář kumulovaného zisku firmy se tak ztenčil na 9,2 miliardy z předloňských 13,8 miliardy korun. Příliš ho nenafoukl ani loňský čistý zisk kolem 85 milionů korun. Bakalův mluvčí Tomáš Pavlík se k výplatě zisku do uzávěrky nevyjádřil.

„K uskutečnění tak výrazné výplaty mohlo dojít díky loňské emisi dluhopisů ze strany RPG Byty. BXR využila zisku své realitní dcery nejspíše na jiné investice,“ komentoval loňské hospodaření společnosti Jiří Zendulka z BH Securities. „Výplata vysokých dividend z nerozdělených zisků patří mezi akcionářská práva,“ dodává Josef Němý z Komerční banky. „Obecně může poukazovat na absenci investičních příležitostí nebo blížící se prodej firmy.“

Čistý hospodářský výsledek RPG Byty se ve srovnání s předchozím rokem výrazně propadl. V roce 2012 společnost v čistém vydělala přes miliardu korun. Loňský provozní zisk společnosti se sice meziročně zvýšil o sedm procent na 1,5 miliardy korun, firmě ale výrazně vzrostly finanční náklady. A to na 1,4 miliardy z předloňských 66 milionů.

Málem na burze

RPG Byty loni vydala dluhopisy za deset miliard korun. Celkový objem splácených úvěrů a půjček loni společnosti vyskočil na 4,7 miliardy ze 177 milionů v předchozím období.

Skupina BXR nedávno oznámila Bakalův odchod. S tím, že svůj podíl vymění za nákladního železničního dopravce Advanced World Transport, investiční poradenskou větev BXR Partners a komerční nemovitosti v Česku. Ponechá si rovněž podíl v RPG Byty a těžařské NWR.

Nechybělo moc a bývalé hornické byty mohly skončit na burze. BXR totiž koketovala s myšlenkou, že podíl ve společnosti prodá přes burzu Euronext v Amsterdamu. Na začátku května ale skupina sdělila, že kvůli nepříznivým podmínkám na trhu plán ruší.

David Klimeš: Bakala opět objevil na mapě Česko