Bakala si vyplatil dividendu z RPG Byty. Vydělaly skoro půl miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Novak Tomas/Euro

Zhruba čtyřicet tisíc někdejších hornických bytů na Ostravsku nepřestalo Zdeňkovi Bakalovi a Peterovi Kadasovi vydělávat ani v minulém roce. V čistém jim nájemní bydlení loni přineslo 461 milionů korun, vyplývá z nově zveřejněné výroční zprávy. To je téměř šestkrát lepší výsledek než předloni.

Z profitu si finančníci nechali na jaře vyplatit 261 milionů jako dividendu. Zbytek půjde na účet nerozděleného zisku minulých let. Na něm již RPG Byty shromáždilo 9,7 miliardy korun. Konto přitom bylo ještě tučnější. Majitelé firmy si z něj ale loni stáhli 4,6 miliardy.

Výnosy RPG Byty loni meziročně mírně klesly na 2,9 miliardy korun. Pro firmu to byl první rok od deregulace nájemného, takže činže už zvedala jen o inflaci. Minulý rok to znamenalo o 1,4 procenta. RPG Byty loni do oprav a modernizací jednotek dala 815 milionů korun.

Meziroční snížení investic zdůvodňuje vysokou srovnávací základnou z předchozích let, kdy číslo zvyšovaly náklady na výměnu oken. „V roce 2015 plánuje společnost vynaložit na opravy a investice a související činnosti více než sedm set milionů korun,“ uvedla firma ve výroční zprávě.

261 milionů korun dividendy si z loňského zisku RPG Byty vyplatí Zdeněk Bakala a Peter Kadas

Na účtech měla RPG Byty na konci loňského roku 1,1 miliardy korun. Peníze sloužily jako zástava pro úvěrující banky. Společnost se totiž v minulých letech nebála zadlužení. Předloni vydala dluhopisy v přepočtu za více než deset miliard korun.

Bakalovi hraje při financování dluhu RPG Byty do karet záměr České národní banky držet nejméně do příštího roku kurz kolem 27 korun za euro.

Nejcennější část portfolia

„Z tohoto důvodu společnost v roce 2016 očekává významné finanční výnosy generované z přecenění jistin vydaných dluhopisů. Tento výnos bude částečně kompenzován daňovými ztrátami minulých období,“ sdělila společnost.

Nemovitosti získané v souvislosti s akvizicí těžební firmy OKD bývají označované za nejcennější součást Bakalova portfolia. V posledních letech se spekulovalo o jejich prodeji. Miliardář zvažoval rovněž exit přes burzu. Loni v květnu však realitní společnost Domus, která je propojena s firmou vlastnící RPG Byty, plán vstupu na burzu zrušila.

Vedle RPG Byty vlastní finančník na severu Moravy prostřednictvím společnosti Asental ještě obrovskou zásobu pozemků, které se zčásti pokouší předělávat na průmyslové zóny.