Bakala v Karlíně otvírá „novou Lucernu“ za miliardu

Objekt za více než miliardu je v bezprostřední blízkosti vydavatelství Economia

Objekt za více než miliardu je v bezprostřední blízkosti vydavatelství Economia Zdroj: BM Management

Forum Karlín je nový administrativně-společenský projekt
Jde o rekonstruované prostory historického objektu kotelny
Osmipodlažní stavba nabízí moderní zázemí. Na architektonickém řešení se podílel španělský architekt Ricardo Bofill
Kongresový a společenský sál se nalézá v prvních dvou nadzemních patrech
Součástí haly je i několik barů
10
Fotogalerie
V pražském Karlíně začne fungovat nový administrativně-společenský projekt Forum Karlín s multifunkčním sálem a kancelářskými prostorami za více než miliardu korun. Objekt úzce sousedí s vydavatelstvím Economia. Investorem je miliardář Zdeněk Bakala.

Srdcem a ekonomickým tahounem projektu má být hala s kapacitou zhruba tři tisíce lidí. Nad halou je dalších šest pater kancelářských prostor, kam by se postupně měly přestěhovat podle šéfa Bakalovy zastřešující firmy BM Management Kamila Čermáka společnosti sdružené pod skupinou Zdeňka Bakaly. Jde o realitní divize, dopravní divize AWT a značku zaměřenou na prodej luxusního zboží Luxury Brand Management.

Kanceláře si v objektu pronajme i internetová firma Socialbakers Jana Řežába. Celková plocha kanceláří je 9500 metrů čtverečních.

Stavba projektu byla zahájena v roce 2011. Jeho součástí jsou dvě budovy, zrekonstruovaná industriální budova bývalé prvorepublikové fabriky, kde sídlí vydavatelství Economia a nový objekt.

Provoz haly odstartuje hudební koncert skupiny Nine inch Nails, prostor byl ale podle provozního ředitele Štěpána Svobody vyhlášen za akustický, může v něm tak vystupovat například i filharmonie a je vhodný i pro operní zpěv. Pronájem haly vyjde na 24 hodin podle Svobody na dvě stě tisíc korun bez služeb. Za doprovodné služby jako je například úklid pořadatelé zaplatí dalších sto tisíc podle požadavků. „Návratnost ceny objektu odhadujeme okolo dvaceti let,“ konstatoval Svoboda. Dodal, že záležet ale bude i na tom, jak se bude vyvíjet na trhu konkurence.

Ideální počet akcí, které by se měly v hale odehrát, je podle něj 80 až 100 do roka, 70 procent z nich by mělo být zaměřeno na muziku a zbylých 30 na přehlídky a kulturní akce. „Vyplnili jsme na trhu místo, které tady chybělo,“ poznamenal Svoboda. Halu označil Kamil Čermák za „novodobou Lucernu“.

Slabinou projektu jsou parkovací místa. Podle Svobody mají zaměstnanci sice k dispozici 210 míst v podzemních garážích, ale žádné další velké parkoviště u budovy není. Návštěvníci kulturních akcí by tak podle něj měli raději volit pražská záchytná parkoviště a městskou hromadnou dopravu.

Multifunkční sál otevře středeční koncert americké skupiny Nine Inch Nails, o den později pak vystoupí skupina Kosheen. Příští týden se zde koná mezinárodní urbanistická konference reSite a v srpnu tu vystoupí kapela Queens of the Stone Age. Na podzim do Fora Karlín zavítá zpěvačka Lara Fabian a festival Struny podzimu.

Forum Karlín:
Dokončení I. fáze: říjen 2012
Dokončení II. fáze: květen 2014
Kanceláře: 14 000 m2
Terasy: 865 m2
Multifunkční hala: 4 827 m2
Ostatní: 935 m2 (obchody, služby)
Celková plocha: 20 560 m2
Parkovací místa: 210
Autoři architektonického konceptu: Ricardo Bofill a AED project
Investoři: BM Management
Projekt management: Karlín Group, s.r.o.
Generální dodavatel: Průmstav, a.s.