Břeclavský Otis dodá pro pařížské metro eskalátory za půl miliardy

Eskalátory ve stanici metra

Eskalátory ve stanici metra

Břeclavský výrobce eskalátorů a výtahů Otis dodá 107 eskalátorů za téměř půl miliardy korun pro pařížské metro. Otis se bude podílet i na dostavbě metra v Praze, nové zakázky má i v Německu a Maďarsku. Firma plánuje i růst počtu zaměstnanců. Nyní jich má v Břeclavi kolem 400. Příští rok jich chce nabrat asi 25.

Břeclavský závod je součástí koncernu Otis. Výrobou eskalátorů se zabývá od roku 2000, nyní Otis jinde v Evropě eskalátory nevyrábí.

Zakázka pro pařížské metro počítá se 107 eskalátory. Firma už dodala do Paříže dvě jednotky, zakázka skončí v roce 2016. Dalších 13 velkých eskalátorů Otis vyrábí pro Marseille a 35 jednotek pro Düsseldorf, které začne dodávat příští rok.

Firma vyhrála i tendr v Maďarsku. Má tam dodat 18 velkých eskalátorů v letech 2014 až 2016. „Vyhráli jsme tendr, nevíme ale, jestli maďarská vláda na projekt bude mít peníze,“ uvedl ředitel břeclavského závodu Ladislav Zeman.

Otis dodá eskalátory i pro pražské metro

Otis vyhrál tendr i na eskalátory pro dostavbu metra v Praze. Celkem jich v příštím roce dodá 16. Některé z nich pro stanici Petřiny budou mít až stometrovou délku. „Půjde o obdobné konstrukce jako na stanici Hradčanská,“ uvedl Zeman.

Podle něj v minulosti firma pocítila propad stavební výroby, situace se ale zlepšuje. Podle Zemana má břeclavský závod nedostatek kvalifikovaných lidí. „Děláme eskalátory s náročnou konstrukcí. Déle na něm dnes pracují inženýři než technici, odborníků je nedostatek,“ uvedl Zeman.

Největší zakázka? Londýnské metro

Letos břeclavský výrobce výtahů a eskalátorů získal hned několik významných kontraktů v zahraničí. Za zhruba 1,5 miliardy korun vyrobí eskalátory pro metro v Londýně a Stockholmu. Zakázka pro Londýn za více než miliardu je pro podnik dosud největší. Kontrakt pro londýnské metro je celkem na 109 eskalátorů. Podle Zemana je londýnské metro náročným zákazníkem. „Nechtějí eskalátory vyměňovat minimálně 50 let, každý zásah do metra je velký problém,“ uvedl Zeman.

Otisu v ČR loni klesly tržby i provozní zisk. Tržby firmy poklesly o 15 procent na 2,36 miliardy korun. Snížení provozního zisku bylo téměř třicetiprocentní na 241,5 milionu korun.

Největší výrobce výtahů a eskalátorů na světě
Skupina Otis, do které patří i břeclavský závod, je největší výrobce výtahů, eskalátorů, pohyblivých chodníků a dalších vertikálních dopravních systémů na světě. Zaměstnává kolem 60 tisíc lidí. Její celosvětový obrat dosáhl předloni 12,4 miliardy amerických dolarů. Otis má v provozu více než 2,5 milionů výtahů a eskalátorů po celém světě.
Břeclavský závod je jedinou výrobní základnou firmy pro výrobu eskalátorů v Evropě. Otis do břeclavského závodu majetkově vstoupil v roce 1990. Nyní podnik vlastní ze sta procent. Výrobu eskalátorů v Břeclavi zahájil v roce 2000, v areálu už nevyrábí celé výtahy, ale pouze komponenty. Firma 96 procent produkce eskalátorů vyváží, na export jdou tři čtvrtiny produkce výtahů.