Bydlení bude dál zdražovat

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Blesk

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
12
Fotogalerie

Při koupi bytů budou lidé muset i v letošním roce sahat stále hlouběji do kapes. Ceny sice už neporostou takovým tempem jako v posledních dvou letech, stagnace, nebo dokonce zlevňování ale nenastane, shodují se oslovení účastníci trhu. 

„Nadále platí, že nemovitosti budou pro většinu kupujících dostupné, a pokud se i nadále budeme těšit dobré hospodářské situaci, ceny vzrostou také v roce 2017,“ uvedl spolumajitel realitní kanceláře Re/ Max Center Daniel Kotula.

Od letošního dubna začne platit doporučení České národní banky, které výrazně omezí objem hypoték na osmdesát až devadesát procent hodnoty nemovitosti. Už v roce 2016 centrální bankéři utnuli poskytování stoprocentních hypoték.

Největší stavitel bytů Centrál Group očekává, že restrikce České národní banky oslabí poptávku po bytech. Na růst jejich cen ale současně tlačí pokles nabídky nových bytů. „Očekáváme přesto další růst cen v průběhu celého příštího roku minimálně o pět procent,“ uvedla mluvčí Central Group Marcela Fialková.

V případě pražských novostaveb bude dále ubývat projektů na zelené louce. Naopak se zvýší podíl rekonstrukcí a dostaveb městských bloků. „Nabídka nových bytů vzniklých rekonstrukcí se ve finančním objemu zvýšila za dva roky ze sedmi na čtrnáct procent a její podíl dále poroste,“ sdělil analytik developerského trhu František Brož.

Vše o realitách čtěte zde >>>

Další zvyšování cen bude souviset s hospodářským růstem. „Při nízké nezaměstnanosti, rostoucích mzdách a uspokojivých ziscích podnikatelů jsou lidé pozitivní a nebojí se při koupi nemovitosti zadlužit,“ je přesvědčen realitní prodejce Kotula ze sítě Re/Max.

Tržní ceny bytů podle Českého statistického úřadu rostou nepřetržitě od roku 2014. Zatímco předloni ale novostavby zdražovaly meziročně o více než pět procent, nebyla to v roce 2016 ani procenta čtyři, ukázala data statistiků. Proti tomu se tempo růstu cen starších bytů zvyšuje. Loni v létě vyletěly o dvanáct procent. To bylo nejsilnější zdražování bytů od krize.