Bytová výstavba je na dně, dobře se prodávají jen nejlevnější byty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Pokud se do konce roku nestane zázrak, čeká letošní novou bytovou výstavbu nejhorší výsledek v novodobé historii. Od ledna do června se v Česku začalo stavět necelých 11 tisíc bytů, což znamená meziroční pokles o 13 procent. Ve srovnání s rekordním rokem 2008 je současná výstavba na polovině, v Praze dokonce výrazně pod ní, vyplývá z dat Českého statistického úřadu.

Za mohutným propadem nové výstavby je reakce stavitelů na slabé prodeje. „Developeři zbrzdili hlavně velké projekty,“ řekla projektová ředitelka společnosti Skanska Reality Naděžda Ptáčková. Řez do zahajovaných bytů podle ní pomohl developerům doprodat byty, které měli „na skladě“ ještě z minulosti. „Nyní se už nabídka s poptávkou začíná srovnávat,“ dodala manažerka.

Prodejům bytů v současnosti pomáhají výhodnější ceny než v minulých letech a nízké úroky hypoték, uvedl generální ředitel Ekospolu Evžen Korec. Z druhé strany ale podle něho úsilí prodejců podkopává nepříznivá ekonomická situace a strach lidí například z nezaměstnanosti. Kromě krize ovšem stavitelé čelí také přirozenému demografickému vývoji, upozornil Pavel Smolka, odborník na bytový trh poradenské společnosti Jones Lang LaSalle. „Silné ročníky sedmdesátých let již z většiny svoji potřebu bydlení realizovaly. Zásadnější změny tohoto typu většinou přicházejí se založením či rozšířením rodiny. Nyní demografická křivka typických kupujících postupně klesá,“ sdělil Smolka.

Skanska Reality očekává, že se v Praze, která je motorem tuzemského bytového trhu, letos prodá kolem pěti tisíc bytů. To by měl být lepší výsledek než loni. Vyšší výkon trhu vyhlížejí také ostatní developeři.

Skutečností ovšem také zůstává, že za každý prodaný byt utrží méně. Zatímco ještě před třemi lety se jeden metr čtvereční nového bytu v hlavním městě nabízel v průměru za 64 tisíc korun včetně daně z přidané hodnoty, nyní činí průměrná nabídková cena za metr čtvereční přibližně 57 tisíc korun. To představuje zlevnění o deset procent, vyplývá ze statistik společnosti Skanska Reality.

Počet zahájených staveb bytůPočet zahájených staveb bytů | E15

Její projektová šéfka Naděžda Ptáčková přitom odhaduje, že dosavadní pokles cen je už u konce a nastává doba jejich mírného růstu. Lze podle ní také čekat, že se příští rok zastaví pokles počtu zahajovaných bytů. Opatrný optimismus Skansky však nesdílí šéf Ekospolu Korec.

„Neočekávám nějaké zásadní změny. Podle monitoringu, který si provádíme, se v Praze ve velkých objemech prodávají pouze superlevné a cenově dostupné byty, prodeje ostatních rezidencí tvoří jen zanedbatelnou část trhu. Myslím, že tento trend bude pokračovat nejen v závěru letošního roku, ale i po celý příští rok,“ uzavřel developer.

Ještě před třemi lety se metr čtvereční nového bytu v Praze nabízel v průměru za 64 tisíc korun včetně DPH, nyní činí průměrná cena přibližně 57 tisíc korun.

Počet zahájených staveb bytů v PrazePočet zahájených staveb bytů v Praze | E15