Bytových ležáků je v Praze za 4,5 miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Miroslav Chaloupka, Mlada fronta E15

Developeři v Praze evidují 752 neprodaných bytů, které mají v nabídce více než 24 měsíců. Jejich hodnota přesahuje 4,5 miliardy korun. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnila developerská společnost Trigema. Nejvíce dlouhodobě neprodejných bytů je na Žižkově, celkem 87.

V prodejnosti bytů hraje hlavní roli cena a lokalita. Proto zůstává řada bytů v Praze a jejím okolí v nabídce realitních kanceláří velmi dlouho. Například 53 bytů v rezidenčním projektu v Dolních Břežanech je v nabídce přes dva roky. „Jejich průměrná cena přesahuje 57 tisíc korun za metr čtvereční, což je na tuhle lokalitu naprosto neúměrné,“ tvrdí předseda představenstva Trigemy Marcel Soural.

To je také jedna z hlavních příčin, proč jsou některé byty v nabídce developerů tak dlouho, tedy příliš vysoká cena. „Zatímco průměrná cena nabízených nových bytů se pohybuje kolem 60 tisíc korun za metr čtvereční, u takzvaných ležáků je to více než 67 tisíc korun za metr čtvereční. Ležáky tak jsou v průměru nejdražším artiklem,“ uvedl Soural s tím, že za to může mimo jiné špatný projekt, příliš draze vykoupené pozemky, nevýhodné financování či nereálné očekávání developera.

Hříchy minulosti

„Ležáky jsou hříchy minulosti. Z doby, kdy tu byl boom. Developer koupil drahý pozemek a drahé stavební práce, kalkuloval s jinými cenami, jenže pak přišel jejich výrazný propad a nyní se nachází v úplně jiné cenové realitě. Nyní má jen dvě možnosti. Buď radikálně zlevnit a část nákladů promítnout do ztráty, nebo ty neprodejné byty překlopit do nájemního bydlení. Ale ani to už není příliš návratné,“ radí Soural.

Developeři v Praze ve třetím čtvrtletí podle Trigemy prodali 1154 nových bytů, od začátku roku jich tak změnilo majitele už 3564. Naopak Skanska Reality eviduje ve třetím čtvrtletí 1074 prodaných nových bytů, od začátku roku jich je 3603. Už na začátku měsíce svou analýzu prodejů představila developerská společnost Ekospol. Podle ní se v Praze od července do září prodalo 1095 nových bytů, což je meziročně o 114 více.