Byty letos ještě zlevní, předpovídají realitní sítě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Ceny bytů mají v příštích měsících dál klesat. Předpovídá to server realitymix. cz. „Očekáváme další zlevňování. Na trhu je stále převis nabídky, roste také počet nesplácených hypoték a banky začínají s nucenými prodeji nemovitostí,“ tvrdí obchodní ředitel realitymix.cz Petr Čech.

Portál mapuje nabídkové ceny bytů napříč Českem. Podle Čecha přichází po jarní stagnaci znovu pokles. Ředitel realitní sítě dumrealit.cz Martin Sitár spatřuje důvody i v obavách potenciálních kupců z dalšího vývoje domácí i evropské ekonomiky. „Investoři jsou s ohledem na nejistou budoucnost opatrnější,“ míní Sitár. Vynucené prodeje podle něho zasáhnou ceny teprve v příštích měsících. „Očekávám, že zhruba ve třetím kvartále by mohl trh ovlivnit přísun těchto nemovitostí,“ uvedl Sitár. Podle hrubého odhadu mohou ze zhruba jedenácti tisíc problémových hypoték tvořit byty přibližně polovinu.

Největší propad nabídkových cen bytů zaznamenal od loňského ledna z krajských měst a pražských částí Liberec, a to o více než 22 procent. Následovala Praha 9 s poklesem o 16 procent a Karlovy Vary s propadem o 14,5 procenta. Naopak o 1,9 procenta se podle realitymix.cz zvedla průměrná cena za metr čtvereční v Českých Budějovicích.