Byty v Česku dál zlevňují, staré i nové

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas

Obchodům s byty se sice letos na českém trhu začalo dařit o něco lépe než loni, avšak tržní ceny bydlení stále odmítají zastavit pokles. Nejvíce dále zlevňují starší byty. Ve druhém čtvrtletí jejich konečné ceny u kupujících klesly meziročně o 3,7 procenta, vyplývá z nových čísel Českého statistického úřadu.

Statistiky současně ukázaly, že se nadále rozevírají nůžky mezi cenami bytů zveřejněnými v inzerátech a tím, jakou částku nakonec kupec za byt skutečně zaplatí. Zatímco tržní ceny se v České republice s výjimkou mírného růstu u staršího bydlení v Praze ve druhém čtvrtletí opět snížily, ceny v nabídkách za stejné období poklesy zastavily, a to i mimo nejlukrativnější pražskou aglomeraci. „První, co se nyní v Česku prodá, jsou levnější byty. Developeři si navíc v ceníku ponechávají prostor, aby mohli poskytnout slevu,“ komentoval aktuální situaci na tuzemském trhu generální ředitel stavební a developerské společnosti Trigema Marcel Soural.

Nejsilnější pokles vykázaly ve druhém letošním čtvrtletí ceny starších bytů v mimopražských regionech, které se ve srovnání se stejným obdobím loňského roku snížily o 5,1 procenta. Za bytové novostavby, jejichž ceny ovšem Český statistický úřad sleduje jen v hlavním městě, se ve druhém čtvrtletí platilo meziročně o 0,7 procenta méně.

O větší aktivitě na realitním trhu za druhé čtvrtletí letošního roku vypovídají nejen katastrální statistiky, ale rovněž čísla udávaná samotnými developery. Například společnost Ekospol ve svém přehledu pražského trhu novostaveb reportovala za jarní měsíce meziroční nárůst prodejů o čtvrtinu na 1155 bytů.

Zároveň však stavitelé za každý prodaný byt získají méně. Například developerská společnost Skanska Reality nedávno uveřejnila informaci, že před třemi lety se metr čtvereční podlažní plochy v novém bytě v hlavním městě nabízel v průměru za 64 tisíc korun, a to včetně daně z přidané hodnoty. Mezitím však průměrná nabídková cena za metr čtvereční stačila vystoupat až na současných přibližně 57 tisíc korun.