Byty v Praze po letech zdražily

Vývoj tržních cen nových bytů

Vývoj tržních cen nových bytů Zdroj: E15

Prodejcům bytů a developerům se asi při pohledu na nová čísla Českého statistického úřadu o tržních cenách nemovitostí v Praze ulevilo. Pokles trvající kvůli slabé poptávce tři roky se v loňském posledním čtvrtletí u novostaveb zastavil a otočil k růstu o 1,1 procenta. Podobný trend hlásí statistici také u starších bytů v metropoli.

Mimo Prahu ale starší byty zlevňují dál. Navíc za meziročním zdražením pražských novostaveb o procento může být jen zvýšení daně z přidané hodnoty. „Navýšení cen lze spíše přičítat zvýšení DPH o jeden procentní bod, které se ovšem developeři v mnohých případech snažili kompenzovat sami,“ soudí odborník z poradenské firmy Jones Lang LaSalle Pavel Smolka.

Podle generálního ředitele developerské společnosti Ekospol Evžena Korce může za růst cen nového bydlení už první zvýšení daně ze začátku roku 2012. „Data z katastru nemovitostí, která ČSÚ využívá, poskytují přesný obraz toho, jak trh vypadal zhruba osm až 14 měsíců zpětně,“ poznamenal šéf Ekospolu. Většina nových bytů se totiž prodává ještě během výstavby, zatímco do katastru se kupní cena zapíše až po dokončení budovy.

Vývoj tržních cen nových bytůVývoj tržních cen nových bytů | E15

Toto zpoždění statistiky se ale netýká starších bytů, které v hlavním městě přestaly rovněž koncem loňska po roce a půl zlevňovat. Překvapivě je to i případ panelákových bytů, upozornil expert na oceňování nemovitostí Petr Ort z Bankovního institutu vysoké školy.

V mimopražských regionech se ale ceny starších bytů i v loňském posledním čtvrtletí snižovaly meziročně dál, a to o sedm procent. Poptávce po bydlení nahrávají podle hlasů z trhu současné nízké úroky hypoték.

„V současné době jsou velmi nízké úrokové sazby, což zvyšuje poptávku jak po nových, tak po starých bytech, a proto lze očekávat stabilizaci cen na realitním trhu,“ zdůraznil makléř realitní kanceláře Century 21 Bonus Praha Petr Bulan.
Atraktivitě paneláků přispěl podle Orta také program revitalizace a zateplení. „Do těchto bytů se stěhují zejména mladí příslušníci střední třídy a cizinci, pro něž je to obvykle přechodné řešení, než dosáhnou na bydlení podle vlastních představ,“ podotkl Ort.

Co se bude dít s cenami bytů v tomto roce, ukáže až další období. Česká národní banka v závěru loňského roku odhadla, že ceny bydlení budou v roce 2013 pravděpodobně dál klesat. Zvrat prý nenastane zřejmě dříve než v roce 2014.