Ceny bytů rostou výrazně rychleji než inflace

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Tržní ceny bydlení pokračují v růstu nastartovaném v loňském roce. V prvním čtvrtletí starší byty zdražily o čtyři procenta, vyplývá z nových dat Českého statistického úřadu. Proti předchozímu období to představuje mírné zpomalení. Růst realitních cen je však stále o dost rychlejší než inflace. Ta v květnu byla meziročně 0,7 procenta.

„Zvýšená poptávka po bytech, která se promítá vzrůstajícími cenami, je zaviněná kombinací nízkých úrokových sazeb, odloženou poptávkou minulých let a nástupem lidí, kteří mají dlouhodobě přebytek vlastních zdrojů a nemovitosti jsou pro ně bezpečným a zároveň výnosným prostředkem zhodnocení prostředků,“ komentoval vývoj Daniel Kotula, makléř realitní kanceláře Re/ /Max Center.

Starší byty v současnosti nejvíce zdražují v Praze. Od ledna do konce března meziročně o pět procent. V mimopražských regionech zvyšování cen zpomalilo na 3,7 procenta z 5,9 procenta v předchozím období. Rostou také ceny novostaveb, které však statistici zatím sledují jen v Praze. V prvním čtvrtletí se meziročně zvýšily o dvě procenta. To byl druhý nejsilnější růst za posledních pět let.

byty cenybyty ceny | E15

„Ke zdražení bytů již došlo od Nového roku. Nicméně očekávám, že ceny nových bytů porostou i v dalším období. Tento růst se bude pohybovat v řádu jednotek procent,“ uvedl generální ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Kvůli růstu cen bytů v kombinaci s nízkými úroky hypoték již zpozorněla také Česká národní banka. Vlastní bydlení se totiž stává přístupnější i pro obyvatele s nižšími příjmy. „ČNB hodnotí nastavení standardů u úvěrů na bydlení jako převážně konzervativní. U struktury nových úvěrů však ČNB indikuje nárůst jejich rizikového profilu,“ uvedli centrální bankéři v nedávné zprávě o finanční stabilitě.

Pozemky zdražují
Rozkvět realitního trhu se podepsal také na růstu cen parcel. „Nejdražší lokalitou, která zaznamenala i největší nárůst cen rezidenčních projektů je Karlín,“ uvedl Jan Hospodář, šéf prodejů a akvizic CBRE. Před pěti lety se zde prodávaly pozemky za pět až osm tisíc korun za metr čtvereční. Letos se ceny podle CBRE vyšplhaly na rekordních devět až třináct tisíc.