Ceny nemovitostí v Česku dále rostou

Přímo u holešovické náplavky v současnosti také vzniká soukromý developerský projekt.

Přímo u holešovické náplavky v současnosti také vzniká soukromý developerský projekt. Zdroj: Daniel Vitouš

Byty
Byty
Byty
Novostavba
Novostavby v developerském projektu Nové Chabry.
9
Fotogalerie

Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku v prvním čtvrtletí opět rostly. V meziročním srovnání nejvíce zdražily byty, hlavně na jižní Moravě, v Praze, ve Středočeském kraji a na Plzeňsku. O něco méně vzrostly ceny pozemků, nejméně zdražily rodinné domy.

Z HB Indexu, který sleduje hodnotu nemovitostí, vyplývá, že ceny bytů meziročně vzrostly o 12,1 procentního bodu na 117,6 bodu. Základní hodnotu indexu 100 bodů představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010. Zatímco byty a rodinné domy poslední tři roky zdražují, v případě pozemků index zvolna roste od začátku sledování v roce 2011.

"Už několikáté čtvrtletí platilo, že ceny starších panelových bytů rostly více než u bytů cihlových. Největší zájem na trhu panoval u bytů s celkovou obytnou plochou o velikosti 56 až 75 metrů čtverečních," uvedl Němeček. Nejméně vzrostly ceny bytů v Ústeckém kraji a na Olomoucku.

Index cen pozemků vzrostl meziročně o 11,9 procentního bodu na 137,8 bodu. Podle Němečka pozemky za posledních pět let zdražily průměrně zhruba o pět procentních bodů ročně, což z nich činí bezpečnou investici s nízkými udržovacími náklady. "Největší zájem je dlouhodobě o lokality v okolí velkých měst," doplnil Němeček.

Nejméně zdražily rodinné domy, meziročně o 4,9 procentního bodu na 114,1 bodu. Podle Němečka je na trhu stabilní poptávka po rodinných domech v okolí velkých měst. Zájem je také o rodinné domy ve zhoršeném stavu, které jsou levnější a vhodné k rekonstrukci. "I nadále roste podíl výstavby v nízkoenergetickém standardu. Ten splňuje již přibližně každý desátý nový rodinný dům," dodal Němeček.

HB Index sleduje byty, rodinné domy a pozemky. Je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.