Některé hypotéky kvůli regulacím prudce zdražují

Hypotéka

Hypotéka Zdroj: scom, archiv Blesku

Hypotéka
2
Fotogalerie
Klienti, kteří nemají dostatek vlastních prostředků, zaplatí na hypoteční půjčce stovky korun měsíčně navíc.

Nůžky mezi hypotečními úvěry s nízkou a vyšší zástavou se rozevírají. Hypotéky, u kterých ukazatel LTV, tedy podíl úvěru k zástavní hodnotě nemovitosti, přesahuje osmdesát procent, jsou úročeny vyšší úrokovou sazbou.

Podle poradenské společnosti Golem Finance dosahuje rozdíl zhruba šesti až sedmi desetin procentního bodu a průměrná sazba hypotéky na více než 85 procent hodnoty nemovitosti vzrostla během dubna z 2,42 procenta na 2,70 procenta. „Zdražení na průměrné hypotéce nad osmdesát procent je tak pro domácnosti velmi patrné. U průměrné hypotéky ve výši dvou milionů korun s fixací na pět let to na měsíční splátce dělá rozdíl sedm set korun,“ konstatoval ředitel Golem Finance Libor Ostatek.

Trend potvrzuje společnost Partners. „Větší zdražení nastalo u hypoték s vyššími LTV, což se ale vzhledem k dlouhodobému plánování doporučení centrální banky vědělo. Banky používaly a používají úrok jako jeden z hlavních nástrojů k regulaci složení a kvality hypotečního portfolia,“ uvedla Lucie Drásalová, hypoteční expertka Partners.

Výrazně výhodnější podmínky získají klienti, kteří dokážou hypotéku zajistit vyšší zástavou: „U hypoték do osmdesáti procent je dostupnost stále výborná, úrokové sazby se drží okolo dvou procent,“ uvádí Ostatek. „Problém ale spočívá v tom, že pět domácností z deseti musí financovat více než osmdesát procent hodnoty nemovitosti. A jak jdou ceny nemovitostí nahoru, nemá vlastních dvacet procent čím dál více domácností,“ dodává. 

Důvodem, proč rozdíly mezi hypotékami s rozdílnou zástavou rostou, jsou především dubnové regulace ČNB, podle kterých mohou komerční banky poskytnout nanejvýš patnáct procent nových hypoték s LTV v rozmezí osmdesát až devadesát procent. V minulosti ale na tyto hypotéky u některých finančních domů připadalo až čtyřicet procent jejich hypotečního portfolia.