Češi v Bratislavě postaví čtvrť za desítky miliard

Bratislavská čtvrť Nové Vajnory

Bratislavská čtvrť Nové Vajnory Zdroj: profimedia.cz

Na území o velikosti 24 pražských Václavských náměstí postaví česká firma novou čtvrť ve slovenské metropoli. Nevylučuje spoluúčast strategického partnera.

Investice české skupiny Nordic Investors do zástavby téměř sto hektarů v bratislavské části Nové Vajnory se bude počítat ve stovkách milionů eur. Projekt bude kromě bydlení, kanceláří, obchodů a restaurací zahrnovat například sportovní a odpočinkové aktivity, cyklostezky, zdravotní zařízení, školy, školky nebo několikahektarové jezero. 

Výstavba potrvá kolem dvaceti let. „S ohledem na dlouhodobost projektu nevylučujeme spojení se strategickým partnerem, který bude mít zkušenosti s podobnými projekty například v zahraničí,“ uvedl investiční manažer Nordic Investors Ladislav Jelínek.

Češi získali projekt před rokem od rakouské konsolidační agentury. Je to jedno z největších ucelených území v Bratislavě o rozloze kolem sta hektarů. Nové Vajnory by spolkly 24 pražských Václavských náměstí nebo 156 fotbalových hřišť.

Například Bubny, jedna z největších rozvojových lokalit v Praze, by se do bratislavské lokality vešly téměř čtyřikrát. Odhad investice developera Orco na zástavbu Bubnů se pohyboval kolem sedmdesáti miliard korun.

O realitním byznyse se více dočtete v aktuálním vydání magazínu E15 Premium. Objednávejte zde >>>

Video placeholde

E15 Premium. Jak se staví nová Praha • E15

„Projekt musí být dlouhodobě plánován tak, aby byl dobrý pro celou místní komunitu, starousedlíky stejně jako nové občany,“ dodal zástupce Nordic Investors. Za příklad dobrého fungování dává novou vídeňskou čtvrť Aspern.

Po převzetí projektu musel nový vlastník dát území do pořádku. „Poměrně náročné bylo vyklizení skládek odpadu, které divoce vznikly v budovách a na pozemcích. Odstranili jsme stovky tun odpadků, zabezpečili budovy a vjezdy a zajistili ostrahu. Zároveň jsme zajistili úklid a sekání pozemků, neboť to je při téměř sto hektarech plochy dosti náročný úkol,“ poznamenal investiční manažer Ladislav Jelínek.

Práce se zvýšeným rizikem
Nordic Investors založili dva bývalí advokáti z kanceláře BBH Tomáš Otruba a Jan Petřík. Soustředí se na akvizice firem, které mají nějaké potíže. Vyšší riziko jim pak vynahradí zisky, kterých dosáhnou v případě, že se jim koupené společnosti podaří postavit na nohy. Skupina sehrála významnou roli při záchraně strojírenského podniku Kovosvit MAS v Sezimově Ústí.