Česká Skanska zvyšuje tržby a umazává ztrátu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Lee Cannon CC BY-SA 2.0 Flickr

Tuzemské části švédského stavebního koncernu Skanska se v prvním čtvrtletí podařilo zvýšit meziročně tržby o 26 procent na 2,1 miliardy korun. Na provozní úrovni firma stále prodělala, ztráta už však byla mírnější než loni.

Zatímco na začátku loňského roku Skanska v Česku a na Slovensku měla prodělek 189 milionů korun, letos to bylo 149 milionů. Prodělek firma vysvětluje sezónními vlivy, protože první kvartál je pro stavaře tradičně slabý.

Navzdory ztrátě ale první tři měsíce letošního roku Skansce vyšly z hlediska nových zakázek, které firmě vyskočily na 3,2 miliardy korun. To je trojnásobek loňské úrovně. Zásluhu na tom má mimo jiné vítězství v tendru na modernizaci železničního uzlu v Plzni za zhruba 1,7 miliardy korun.

„Díky rozšiřování regionální působnosti v rámci České republiky a Slovenska jsme získali desítky malých a středních regionálních zakázek v hodnotě 1,5 miliardy korun, což je nárůst o přibližně 50 procent proti stejnému období minulého roku,“ uvedl generální ředitel Skansky v Česku a na Slovensku Dan Ťok.

Skanska je kótovaná na burze, proto Ťok výhled na celý letošní rok nekomentoval. Podle informací serveru E15.cz by se však už neměla opakovat loňská ztráta 888 milionů korun. Tu z velké části způsobily účetní machinace manažerů v divizi betonových konstrukcí.

Skanska tuto kauzu dosud neuzavřela. Podle Ťoka ale stále vše nasvědčuje tomu, že cílem manažerů nebylo obohacení, ale jen vylepšení výsledků.

Letos budeme zase v zisku, věří šéf české pobočky Skanska Dan Ťok