Českou firmu Bögl a Krýsl poslali Poláci již potřetí do insolvence

Polská dálnice A2

Polská dálnice A2 Zdroj: Wikimedia Commons

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení s českou stavební společností Bögl a Krýsl. Návrh podala skupina firem z Polska, kde se Bögl a Krýsl v minulosti spolupodílel na stavbě dálnice A2 mezi Varšavou a Lodží. Stavební firma se za poslední rok ocitla již ve třetím insolvenčním řízení vyvolaných polskými firmami, předchozí dvě byla soudem zastavena.

Poslední podnět vůči české firmě podalo společně šest navrhovatelů, mezi nimi například firmy Altom Tour, Tytanium Rental nebo Uslugi Transportowe. Na stavební společnosti uplatňují pohledávky za 790 tisíc polských zlotých (asi 5,2 milionu korun). Soud zároveň vyzval ostatní věřitele, aby uplatnili své pohledávky ve lhůtě do rozhodnutí o případném úpadku.

Stavební firma naposled čelila insolvenčnímu návrhu kvůli dluhům v Polsku letos v dubnu. Polská firma SAF tehdy skoupila pohledávky v přepočtu za osm milionů korun. Soud ale řízení po několika dnech zastavil poté, co polská firma oznámila, že se dohodla se stavební společností na uznání peněžitých závazků.

Tragédie ve Studénce

Stavební firma Bögl a Krýsl figurovala v případu zřícení opravovaného mostu na projíždějící vlak ve Studénce na Novojičínsku v roce 2008. Nejvyšší správní soud letos zamítl kasační stížnost firmy proti pokutě 40 tisíc korun, udělené kvůli zanedbání bezpečnosti práce při opravě mostu.

Trestní soud případ dosud neuzavřel, podle obžaloby byla příčinou nehody souhra mnoha zanedbání a nedostatků a mezi obžalovanými jsou pracovníci Bögl & Krýsl a dalších firem.

Stavbaři Bögl a Krýsl čelí v Polsku insolvenci