Český fond koupil v Polsku administrativní centrum s kancelářemi Volkswagenu

Tuzemský realitní fond Investika udělal svou první akvizici v zahraničí. (ilustrační foto)

Tuzemský realitní fond Investika udělal svou první akvizici v zahraničí. (ilustrační foto) Zdroj: CBRE

Do portfolia českého fondu Investika přibylo kancelářské centrum Szyperska Office Center v polské Poznani. (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

Tuzemský realitní fond Investika udělal svou první zahraniční akvizici. Do jeho portfolia přibylo kancelářské centrum Szyperska Office Center v Poznani. Prodávajícím byl polský developer Wechta.

„Akvizici administrativní budovy v Poznani předcházela detailní analýza polského nemovitostního trhu, který je největším trhem komerčních realit ve střední a východní Evropě. Fond touto akvizicí diverzifikuje své portfolio i za hranice České republiky. Získává tak nemovitost přinášející dlouhodobě atraktivní a stabilizovaný výnos,“ uvedl šéf představenstva Investiky Petr Čížek.

Budova postavená v roce 2009 má 19 tisíc metrů čtverečních ploch k pronájmu. Většina z nich jsou kanceláře. Mezi významné nájemce patří automobilka Volkswagen, peněžní ústav Alior Bank nebo softwarová společnost Mirantis. Zastoupené jsou i státní instituce včetně místního úřadu práce.

Na obchodu se na straně českého investora podílela advokátní kancelář Linklaters. „Přesnou cenu transakce nezveřejňujeme. Jedná se však o desítky milionů eur,“ sdělil Václav Kovář z vedení společnosti Investika. 

Polské reality hrají dlouhodobě prim v celém regionu. „Objem investic do nemovitostí v Polsku loni představoval 51 procent z celkových investic ve střední a východní Evropě. Následovala Česká republika s 26procentním podílem,“ komentoval Kevin Turpin, regionální ředitel průzkumu trhu pro střední a východní Evropu v poradenské společnosti Colliers International. 

Investoři ve střední a východní Evropě loni nakoupili komerční reality za 10,4 miliardy eur, zhruba 272 miliard korun. Podle konzultantů z Colliers to znamenalo meziroční pokles o 24 procent. 

Investika, která na realitním trhu působí od roku 2015, shromáždila aktiva za 7,6 miliardy korun. Koupila mimo jiné obchodní centrum Galerie Butovice, část kancelářského komplexu Avenir rovněž v pražských Butovicích nebo  administrativní budovu na pražském Smíchově. 

Výkon fondu vázaný na majetek s příjmy v eurech loni vykázal růst přes pět procent. Korunová aktiva fondu rostla o 4,13 procenta.