Sklady a průmyslové haly zelenají. Investoři i firmy žádají šetrné budovy

Sklad německého e-shopu Real Digital v Chebu, který v roce 2020 postavily společnosti Accolade a Panattoni, využívá řadu ekologických prvků.

Sklad německého e-shopu Real Digital v Chebu, který v roce 2020 postavily společnosti Accolade a Panattoni, využívá řadu ekologických prvků. Zdroj: Panattoni

Na šetrné sklady sází také lídr trhu CTP.
Šéf stavitele skladů Panattoni pro Česko a Slovensko Pavel Sovička se chlubí včelími úly hned vedle logistického komplexu u Prahy.
3
Fotogalerie

V úlech bzučí včely, v broukovišti šustí hmyz. To vše v těsném sousedství velkého logistického komplexu v Pavlově u Prahy. Poté co stavění šetrné k životnímu prostředí, okolí i k zaměstnancům zcela ovládlo kancelářské budovy, se trend přesunul do výstavby logistických a výrobních center. 

Developeři pro budovy houfně získávají různé typy mezinárodních certifikátů, které začínají vyžadovat nájemci i investoři při transakcích s nemovitostmi. 

„Ekologické certifikace industriálních nemovitostí vyžadují primárně investoři, protože z jejich hlediska standardizují produkt, a oni tak vědí, co dostávají. Standardem na industriálním trhu je pro ně certifikace BREEAM Very Good. Ta už je u nového developmentu prakticky samozřejmostí,“ uvedl Michal Soták, vedoucí investičního týmu v poradenské společnosti Cushman & Wakefield.

Stavebníci kvůli novému trendu upravují strategie. „Nájemci samozřejmě mají zájem na tom být v zelenějších budovách. Výrazně vyšší tlak však vyvíjejí samotní developeři. Všichni si uvědomujeme, že naše haly budou v budoucnu na trhu tím úspěšnější, čím budou zelenější,“ řekl Martin Baláž, šéf developera Prologis pro Česko a Slovensko. 

Šetrnější stavění se podle developerů vyplácí, přestože zvyšuje náklady na stavbu o jednotky procent. „Ze zvýšených nákladů na výstavbu budovy s ambicí získat vysoké hodnocení v rámci certifikace, můžeme jmenovat například zesílenou izolaci pláště, vylepšené řízení a sledování spotřeb energií, venkovní stínicí žaluzie, infrastrukturu pro cyklisty, měření obálky budovy termokamerou, nabíjecí stanice na elektromobily, systém recyklace dešťové vody a podobně,“ sdělil Pavel Sovička, který vede českou a slovenskou část Panattoni. Mimochodem právě tato developerská společnost postavila zmíněný areál v Pavlově u Prahy, který zahrnuje hmyzí hotel, broukoviště, ještěrkárium i včelí úly.  

O šetrné budovy opřel svou finanční strategii také lídr trhu CTP. Mezinárodní skupina sídlící v Česku vydala na podzim dvě emise zelených dluhopisů v hodnotě přes jednu miliardu eur, více než 26 miliard korun. Po finančním produktu založeném na vlastnictví certifikovaných nemovitostí se na trhu jen zaprášilo. 

Certifikované stavby vyvážejí české realitní skupiny také za hranice. Společnost Accolade v polské Zelené Hoře staví centrum pro logistický gigant DHL. Stavba aspiruje na certifikát BREEAM na úrovni Very Good. 

„Nová budova využije několik ekologických řešení zaměřených především na vysoce úsporné energetické systémy a výborné hospodaření s vodou. Zaměřujeme se také na rozvoj zelených ploch v okolí areálu,“ uvedl ředitel polské části Accolade Michał Białas. 

Developeři hal se navíc začali předhánět v uhlíkové neutralitě, tedy ve vlivu svých staveb na vypouštění oxidu uhličitého. Například Prologis se odvolává na studii vytvořenou ve spolupráci s americkou univerzitou MIT, která vypočítává, že je ekologicky mnohem šetrnější objednat si zboží z e-shopu než jet pro něj autem do obchodu. „Jedna dodávka ze skladu dokáže nahradit až sto individuálních cest na nákup. Nakupování přes e-commerce je výrazně méně náročné na uhlíkovou stopu,“ dodal Baláž z Prologisu.  

Mezinárodní certifikáty typu BREEAM nebo LEED nehodnotí jen hospodaření s energiemi a vodou v budovách, ale také způsob výstavby a působení staveb na zaměstnance a okolí. Každý certifikát má několik stupňů podle úrovně konkrétní budovy.