Český realitní trh má novou cenovou mapu bytů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Banky, stavebníci a další realitní profesionálové dostali do ruky nový nástroj, který jim má pomoci najít cestu z bludiště nepřehledných informací o cenách bytů. A jeho autoři, společnosti Deloitte a Hyposervis, tvrdí, že srovnatelný v České republice není.

Jde o mapu prodejních cen bytů. Na začátku projekt zahrnuje informace o cenách v bytových projektech postavených po roce 1990. Ostatní rezidenční nemovitosti mají být doplněné ještě v první polovině letošního roku.

„V dohledné budoucnosti bude aplikace uzpůsobena i pro využití veřejnosti v rámci mobilních zařízení nejen jako zdroj informací a cenový porovnávač, ale i jako vyhledávač nabízených bytů s možností využití přímo v terénu,“ uvedl ředitel Hyposervisu Milan Roček.

Zdrojem dat pro novou cenovou mapu je hlavně katastr nemovitostí. Podobné spolehlivé údaje o transakčních cenách bytů má z finančních úřadů také Český statistický úřad. Rychlým výstupem jsou však v případě statistiků jen průměrné indexy.

Aplikace zjistí i vývoj cen

Proti tomu aplikace Deloitte a Hyposervisu umožňuje jít až na úroveň jednotlivých developerských projektů nebo ulic a tam například zjistit úroveň cen, jejich vývoj nebo rychlost prodeje.

Kromě map zahrnuje nový nástroj také rating jednotlivých developerských projektů. Jeho základem je srovnávání na základě souměřitelných kritérií. Jsou jimi uživatelský komfort, uživatelské náklady, lokalita a stavebně technologické provedení.

Za databázi se bude platit

Přístup do databáze bude zpoplatněný, a to zhruba za částku odpovídající poplatkům za dálkový přístup do katastru.
Údaje o cenách bytů byly dlouho Achillovou patou tuzemského realitního trhu. Nedostatek spolehlivých zdrojů vedl k tomu, že o vývoji cen mluvil kdekdo, a to často protichůdně.

Díru na trhu mezitím kromě ČSÚ zaplnila také Hypoteční banka a její HB Index, který však vychází jen z transakcí banky. Více či méně pravidelně zveřejňují výsledky svých dílčích cenových průzkumů také developerské společnosti Ekospol, Trigema a Skanska.

Roste poptávka po panelových bytech i řadových domcích